Blondies zijn net brownies, maar dan gemaakt van witte chocolade. Deze simpele variant is met cranberry’s en op verjaardagen altijd snel op!
Juist de frisse, zoete en zure smaak van de cranberry’s is heerlijk met de witte chocolade stukjes. Dit recept heb ik al jaren en ik kan me niet meer herinneren hoe ik eraan kom. Ondertussen is hij al meerdere keren aangepast en vind ik hem nu perfect.
Het is een gebakje wat ook bijna altijd bij het verjaardagsgebak zit, meestal in combinatie met een paar andere lekkere gebakjes zoals Malteser & Baileys cheesecake of worteltaart cupcakes, maar deze blondies blijven toch stiekem wel mijn favoriet!
Cranberry blondies
40 minuten
16 stukjes
Ingrediënten
- 110 gr boter (blue band vloeibaar of zachte boter)
- 100 gr suiker
- 110 licht bruine suiker
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zuiveringszout (ook wel baking soda)
- 1/4 theelepel zout
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 125 gram bloem
- 125 gram gedroogde cranberry’s
- 90 gram fijngehakte witte chocolade
- Bakblik (ik gebruik 30 bij 20 cm)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet deze heel licht in.
Om tijd en afwas te besparen doe ik de suiker, licht bruine suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout in de bak waar ik ook in ga mixen. Ik laat de bak gewoon op de weegschaal staan, druk elke keer op nul en weeg het volgende ingrediënt af. Weeg in een aparte schaal de bloem af. Hak de chocolade in kleine stukjes en zet dit ook vast klaar in een schaaltje.
Doe de boter bij je bak met suiker en mix het goed door.
Voeg de 2 eieren en vanille toe en mix dit tot een mooi glad mengsel.
Zet je mixer op de laagste stand en mix beetje bij beetje de bloem erdoor.
Roer als laatste met een lepel of spatel de cranberry’s en chocolade erdoor. Roer dit heel rustig door het mengsel heen. Giet het mengsel in je bakblik en maak dit zo glad mogelijk. Je kunt met een spatel eroverheen vegen of een paar keer je bakblik stampen op het aanrecht.
Bak 25 – 30 minuten in het midden van de oven tot er niks blijft kleven aan een satéprikker .
Laat de cranberry blondies een uurtje afkoelen. Haal uit de bakvorm, snijd in stukjes en smullen maar!
Een toefje slagroom mag natuurlijk altijd, al vind ik ze zonder slagroom al lekker genoeg, jummie! De meeste mensen vinden een “blondie” maar raar klinken, gelukkig vinden ze het wel heerlijk smaken!
Liefs, Anne
Oh misschien leuk om met een feestje te maken.
Zeker leuk voor feestjes en heeel lekker! 😀
Mijn blondies zitten in de oven. Ik ben benieuwd dat ze zo lekker gaan smaken als ze ruiken 😉 het overgebleven deeg smaakte allensinds heerlijk! Ik vervangde een deel van de cranberry’s met pecan- en walnoten.
Oeh heerlijk! Krijg gelijk zin in blondies… Lekker deeg is altijd een goed teken en met noten zal ook heel lekker zijn, laat je weten of het gesmaakt heeft? 😀
Pingback: De allerliefste moederdag cadeau's - Simple Thoughts