want simpel is veel leuker!
simple thoughts simpele planten cactus makkelijke plant
Home

Simpele planten – de Cactus

Als ik aan simpele planten denk, dan denk ik aan cactussen. Oké, ze kunnen heel gemakkelijk prikken, maar als ze een woestijn overleven moeten ze het bij mij ook kunnen overleven!

Cactussen vind ik altijd super schattig, ondanks dat ze prikkelbaar zijn. Vooral de mini cactussen zijn helemaal geweldig! Verkrijgbaar vanaf €1,25 bij de bloemist!

De mini cactussen staan in simpele en goedkope potjes. Lees hier hoe je die potjes zelf zo leuk kunt maken!

Cactus – Cactaceae familie

simple thoughts simpele planten cactussenDe cactus komt uit de Cactaceae familie. Cactussen zijn vetplanten (succulenten), maar niet elke vetplant is een cactus. Het is dus een ingewikkelde familie! Gelukkig is de plant verder niet zo ingewikkeld.
De tweede plant van links is een stiekem geen Cactus, maar een vetplant. Aangezien ze familie zijn staan ze gezellig knus bij elkaar.

Van oorsprong groeit de cactus in Afrika, Midden – en Zuid Amerika, dat is dus niet zo in de buurt. De Nederlandse cactussen worden speciaal voor ons klimaat gekweekt en kan daardoor hier overleven. Ik zeg kan, want je weet het nooit met mij..

 

Waar zet je de Cactus neer?

simple thoughts simpele planten cactus verzorgen stolpDe Cactus is niet zo veeleisend. Waar die staat maakt niet zo uit, als er maar minimaal 5 uur licht is. Voor het raam vinden ze daarom heerlijk! Donkere soorten cactussen kunnen ook verder weg van het raam staan.

Nu zou je denken dat Cactussen het heerlijk vinden om in de zomer naar buiten in het zonnetje te spelen, dat is helaas niet helemaal waar. De bolvormige cactus (schoonmoedersstoel – Echinocactus Grusonii – midden foto boven) vind het heerlijk om in de volle zon te staan, de stekels dienen dan als UV-filter, want zonnebescherming is natuurlijk heel belangrijk. Bij andere Cactussoorten moet de hoeveelheid volle zon geleidelijk opgebouwd worden anders kunnen ze verbranden!

Bij mij staan ze gezellig onder een stolp. Af en toe mogen ze onder het glas vandaan en even luchten, ik vind het anders ook zo zielig voor ze.

 

Simple meter ♥♥♥♥♥

simple thoughts simpele planten cactus makkelijke plantSimpeler kan bijna niet, al komt de plant met ontelbaar veel levens, de Lepelplant, aardig in de buurt! De Cactus hierboven is trouwens mijn lievelingsctus, hij lijkt een beetje op een Dino. Ja, mijn verbeelding is groot, maar google eens op “stegosaurus cartoon”.

Oke, verder met de Dino ehh Cactus. Cactussen kunnen erg lang zonder water. In de winter, als de temperatuur wat koeler is kunnen ze zelfs een maand of 3 zonder water. Let wel op dat het boven de verwarming juist warmer is en dat dan 1 keer per maand water geven voldoende is.

In de zomer moet de grond eerst goed opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Anders kan het zijn dat je je plant vermoord doordat de wortels langzaam gaan rotten.

Omdat de plant langzaam groeit heeft het ook niet veel voeding nodig. Toch is een beetje extra voeding wel lekker voor de Cactus, doe dit niet te vaak, 1 keer in de maand is meer dan genoeg!

 

Tips

Twijfel je of je water moet geven? Wacht dan liever nog even, die cactus overleefd het wel!

Sommige soorten krijgen bladeren die in de winter gaan verkleuren en loslaten. Pak er een kwast bij en veeg over de plant: tot ziens, gekke bladeren..

simple thoughts simpele planten cactus afwashandschoenHeb je leuke Cactussen gekocht en wil je ze in potjes zetten? Draag handschoenen! Mijn (super leuke) afwashandschoenen zijn van Invotis en hebben al heel wat Cactussen overleefd.

Heb je een reuze Cactus met extra grote prikkels? Wikkel hem dan even in een krant tijdens het verpotten.

Word je Cactus wel erg groot? Je kunt hem snoeien. Het is wel slim om handschoenen te dragen en dit met een snoeischaar te doen. Knip gewoon de vertakking eraf die je niet meer wilt hebben en stop het “bloeden” van de plant met wat sigaretten as. Je kunt hem ook laten bloeden, maar dat is wat zieliger 😉

Als de vertakking ook uitgebloed is kun je deze weer in een pot met aarde stoppen en dan heb je een nieuwe Cactus gemaakt!

Pas op! Raak het sap wat uit de Cactus komt niet aan! Dit kan wolfsmelk zijn en dat wil je echt niet in je ogen krijgen of inslikken.

 

Tot nu toe gaat het goed met de Cactussen, volgens mij vermaken ze zich wel bij mij. Het is bij mij natuurlijk ook leuker dan in de woestijn! Heb jij een Cactus in huis?

Liefs, Anne

Join the discussion

  1. Pingback: DIY - goedkope en leuke potjes - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge