want simpel is veel leuker!
simple thoughts woonplant december hyacint bol
Home

Woonplant december – Hyacint

Nog maar net te vinden op het blog en toch is de Hyacint alweer de laatste woonplant van 2015. In 2016 gaan we gezellig verder hoor. Ik leer namelijk al een heleboel bij, ik hoop jullie ook en mijn huis wordt steeds voller met planten die het ook nog eens overleven, tot nu toe dan…

 

Woonplant december: Hyacint

Na de Begonia en de Kerstster is de Hyacint aan de beurt. Een woonplant waarvan je niet zou verwachten dat het een van de belangrijkste geteelde bollen is, maar met 46 miljoen planten per jaar mag de Hyacint zich best belangrijk noemen. Eerst dacht ik wat stom, de Kerstster is toch meer een plant voor december?! Bij de Hyacint denk ik eerder aan de lente, maar nu ik wat meer over de Hyacint heb gelezen vind ik het al wat minder stom. Deze woonplant van de maand staat namelijk symbool voor vrede, macht en eenvoud. Oké macht denken we wel een beetje weg, maar vrede en eenvoud vind ik dan wel weer mooi voor de maand december.

simple thoughts woonplant december hyacint verzorgingUit de stoere bloembol groeit het blad en zo ongeveer 40 kleine, krullerige bloemetjes, die eigenlijk nagels heten. Wie dat bedacht heeft weet ik niet, maar het klinkt voor geen meter.

simple thoughts woonplant december hyacint bloemen

De schattige bloemetjes, die ik dus echt geen nagels ga noemen, ruiken heerlijk. Alleen de geur is eigenlijk al een goede reden om een Hyacint aan te schaffen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten en kleuren Hyacinten te krijgen. Je kunt kiezen uit de kleuren; wit, blauw, geel, roze, oranje, rood en paars.

 

Waar zet je ze neer?

Binnen kun je natuurlijk al vroeg van de Hyacint genieten en vanaf januari kunnen ze ook al in een pot naar buiten. In huis geniet de plant van een lichte plek, maar niet vol in de zon en het liefste een temperatuur van rond de 18 graden. Nou gaat dat het bij mij echt niet worden in de winter. Dan staat de verwarming toch echt een tikkeltje hoger. Geen paniek, dat gaat ook best goed, de plant is dan alleen iets eerder uitgegroeid. Zoals ik al wel geleerd heb bij de vorige woonplanten houdt ook de Hyacint niet van een hete kachel of tocht. 

 

Simple meter ♥♥♥♥♥

De Hyacint is een plant naar mijn simpele hart kan ik wel zeggen. Je koopt een bol, geeft een keer in de week een heel klein beetje water, wacht een dag of 11 tot er bloemetjes te zien zijn en geniet daarna ongeveer 12 dagen van die lekker ruikende bloemen. Daarna is het klaar, tot ziens Hyacint, hallo volgende plant! Als er mini bloemetjes zichtbaar zijn heeft hij geen water meer nodig. Dat is dus weinig verzorging voor de Hyacint en het allerleukste: geen voeding nodig, dit haalt de Hyacint namelijk uit de bol. Daarom krijgt deze super simpele plant van mij 5 hartjes, wat het hoogste niveau is op de Simple meter!

simple thoughts woonplant december hyacint

Tips

Als de bloementros te hoog en zwaar wordt kan de hyacint wel een klein beetje ondersteuning gebruiken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tak.

Laat de worteltjes aan de steel zitten zo blijft de hyacint lang goed, kan die lekker slurpen van het water, het is beter voor de kleur van de bloemetjes en zo gaat de plant niet stinken.

Gooi de bloembol na de bloei weg, hij of zij heeft echt geen zin in nog een rondje bloeien. Tenzij je natuurlijk een soort hebt die meerdere keren bloeit.

Hyacinten zijn veel gezelliger met een stelletje bij elkaar.

Doe eens gek en zet een heel dienblad vol met hyacint bollen!

Ze zijn ook erg leuk in een glazen vaas, waarbij je de bollen en de worteltjes gewoon mag zien. In de vaas hebben de bloemen gelijk wat ondersteuning.

 

Kerst

Volgens mij word de bloemist al gek van mijn gezeur. De Begonia vond ik ouderwets, de Kerstster vond ik niet bij november passen en de Hyacint past voor mijn gevoel dan weer niet bij de kerst. Als bloem in de lente zie ik het helemaal voor me: vrolijke kleurtjes en een lekkere geur, maar op 1 of andere manier kan ik me deze plant niet inbeelden bij de donkere maand december.

simple thoughts woonplant december hyacint pot bolGelukkig is het dan zo’n bloemist die ondanks mijn “gezeur” er een prachtig kerststuk van maakt die ik toch echt wel super mooi en kersterig vind en totaal niet gek in december! Wauw, geweldig en ook erg leuk om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Ga voor zo’n leuk kerststuk of een andere mooie creatie naar Artifleur by Edwin.

 

Heb jij een Hyacint in huis of kies je toch voor de Kerstster in deze maand?

Liefs, Anne

 

 

Join the discussion

  1. Vlijtig Liesje

    De hyacynth komt er bij mij niet eerder in dan 21 maart. Als het lente is.

    • Anne

      Haha helemaal met je eens! Snap ook echt niet waarom dit de woonplant van december is, maar mooi is die wel 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge