De Kerstster vind ik echt bij Kerst horen. Vooral de rode, maar ik houd meer van wit. Alleen hoe zorg je dat deze planten de kerst ook echt overleven?
De Kerstster is de woonplant van de maand november (2015), raar he? Ik vind dat deze plant namelijk echt bij december hoort, ze waren gewoon een maandje te vroeg!
Toch vind ik het altijd een beetje gek in Nederland. Het is nog zomer en de pepernoten liggen alweer in de winkel, Sint is nog niet in het land of de kerstspullen zijn alweer volop te vinden en voordat je het weet ligt er een dik pak sneeuw en kunnen we alweer bikini’s shoppen.
Gelukkig ben ik gek op de Kerstster en is hij ook in november van harte welkom. Hopelijk weet jij straks precies hoe je deze plant moet verzorgen en gaat deze een hele poos mee! Het is in ieder geval een leuke plant om te zien. 😀
de Kerstster
De Kerstster, mijn moeder heeft elk jaar wel een stelletje grote rode kerststerren in huis. Ik moet daarom ook gelijk aan Kerst denken bij de Kerstster en nee, niet alleen door de naam. Soms heb je van die dingen die je koppelt aan je familie, een sfeer een geur of een plant. Heb jij dat ook?
De Kerstster of Poinsettia is vooral bekend in de variant met mooie rode of witte schutbladeren. Dit zijn trouwens niet de bloemetjes, het is allemaal oplichterij. Die kleine bolletjes in het midden zijn de bloemen, de rest is gewoon blad.
De plant komt uit centraal Amerika en is vernoemd naar de Amerikaanse ambassadeur in Mexico meneer Poinsett , die de plant in Amerika heeft geïntroduceerd. Zijn sterfdag, 12 december is uitgeroepen tot Poinsettia Day. Het schijnt dat in de Verenigde Staten men elkaar een Kerstster cadeau doet. Dankuwel, meneer Poinsett!
Soorten Kerststerren
Er zijn natuurlijk verschillende soorten Kerststerren te krijgen. Mini, grote, tuinplanten, hangplanten, stamplanten. Naast rood en wit zie je nu ook lila, zalmroze, roze, bordeauxrood en zelfs tweekleurige Kerststerren.
In Midden-Amerika en Mexico is de kerstster in het wild te bewonderen als een struik die wel 4 meter hoog kan worden! Zie je het al voor je? Een struik vol met allemaal kerststerren? Van november tot februari bloeit deze struik en in de zomer is hij kaal. Wat lijkt het me geweldig om deze struik in de tuin te hebben!
Graag had ik een apart kleurtje bemachtigd. Zalmkleurig of lila leek me wel wat, ze zijn alleen wat moeilijker te vinden. Ach, als ik eerlijk ben past wit het beste bij ons interieur. Lieve mini witjes zijn het dan ook geworden. Ze schreeuwen niet gelijk Kerst, maar zijn wel heel lief.
Simple meter ♥♥
Ondanks dat het geen super moeilijke plant is waarbij je elke dag de plant een kwartslag moet draaien of er elke dag mee moet kwebbelen (je weet het nooit, toch?) is de Kerstster toch wel een aandachtstrekkertje. Regelmatig een scheutje water, niet te koud en niet te warm en owee als deze koningin te natte voeten heeft. Daar houden ze echt niet van. De temperatuur mag niet zoveel schommelen, ze staan niet graag op de tocht en ook niet in de volle zon, maar wel graag op een warme en lichte plek. Dat betekend niet dat de verwarming op standje sauna moet of dat je de plant bij de open haart neer gaat zetten, kamertemperatuur vinden ze heerlijk.
Net als de Begonia en schijnbaar alle planten, leeft de Kerstster niet alleen op water en heeft ze het liefst om de drie weken een beetje voeding. Anders nog iets?!
Oké, even zonder dollen. Het is te doen. Ik moet er wel een herinnering voor in mijn telefoon zetten. Of overal post-it briefjes plakken, maar het is te doen.
Tips
De plant heeft dorst als de bladeren iets slapper worden.
Wordt het blad geel en valt het af? Dan heeft de plant het te warm en meer licht en luchtvochtigheid nodig.
Bij een afbrekende stengel kan je sap op je handen krijgen, was dan wel even goed je handen en wrijf vooral niet in je ogen!
Vermijd temperatuurwisselingen, het beste is een constante temperatuur.
Als je een Kerstster koopt pak de plant dan goed in voor het vervoer, het is nogal een koukleum..
Geef water bij de aarde, ga niet met een plantenspuit aan de slag.
Zet planten niet in de buurt van de fruitschaal, daar kan die niet zo goed tegen.
De mini varianten passen in waxinelichthouder, dat is handig!
Zet eens een schaal vol met kleine kerststerren, dat ziet er gezellig uit.
De (mini) Kerststerren zijn erg leuk om in de kerstboom te hangen. Stop ze in kleine vaasjes die kunnen hangen of doe lekker simpel en omwikkel ze met spaghnum om uitdrogen te voorkomen.
Mijn plantencollectie is toch langzaam aan het groeien, hopelijk lukt het me om ze in leven te laten 😀 Hoe zit dat met jou, heb je wat aan deze rubriek op Simple Thoughts en alle tips?
Liefs, Anne
Leuk artikel, maar geen tijd of zin om een reactie achter te laten? Geeft niet hoor, klik anders even op het hartje hieronder. Dan vind jij het leuk en ik ook! 🙂