want simpel is veel leuker!
Groene Smoothie SB
Food

Toetje als ontbijt – Groene smoothies

Je toetje als ontbijt?! Ja met groene smoothies, ik ben er dol op! Heerlijk zoet, net zoals een toetje en helemaal niet zo vies als het eruit ziet. Je hoort er momenteel ook veel over, maar hoe maak je nou een lekkere groene smoothie en waar moet je op letten? Lees hier de tips!

Simple Thoughts - Groene smoothie en aardbeiEerst vond ik een groene smoothie maar raar klinken, waarom zou ik een smoothie maken met spinazie die er heel gek groen uitziet?! Omdat ik het toch fijn en gezond vind om wat extra groentes naar binnen te werken heb ik het toch uitgeprobeerd en ik ben verslaafd. ’s Morgens begin ik nu met een lekkere, gezonde groene smoothie en het smaakt (bijna) net zo lekker als een toetje. Een groene smoothie is trouwens ook lekker als tussendoortje of bij de lunch, eigenlijk past het overal wel bij.

In principe is een groene smoothie heel simpel. Je neemt wat (blad)groenten, fruit, water of andere vloeistof, een blender (of staafmixer), even mixen en klaar is je groene smoothie.

Nou is een groene smoothie niet altijd zo mooi groen als op de foto’s. Helaas, heerlijke rode en blauwe vruchten (aardbeien, blauwe bessen) zorgen ervoor dat je smoothie er redelijk dubieus uitziet en niet zo prachtig groen. Ze vallen nog wel onder de categorie groene smoothie want er zit (groene) groente in!

 

Kies je groentes

Eigenlijk kun je met alle groentes smoothies maken, maar bladgroentes combineren het makkelijkste. Denk aan sla, spinazie, boerenkool, maar ook aan komkommer, bleekselderij, kiemgroenten, bieten, bloemkool en wortelen. Een smoothie met bijvoorbeeld courgette is lastiger te combineren want die bevat veel zetmeel en is daardoor moeilijker te verteren. Mijn favorieten zijn spinazie, veldsla en boerenkool.

Fruit toevoegen

Door het toevoegen van fruit maak je de smoothie lekker zoet. Voeg altijd meer fruit dan groente toe, tenzij je natuurlijk dol bent op de smaak van groentes, maar ik ben wel een klein beetje een zoetekauw. Alles is mogelijk qua fruitsoorten. Kies wat je lekker vind en probeer wat smaken bij elkaar uit. Voeg wel een avocado, banaan, mango, perzik of andere vollere fruitsoort toe om het lekker romig te krijgen. Anders krijg je namelijk een heel waterige smoothie.

Simple thoughts spinazie - fruitschaal
Vloeistof kiezen

Water, (soja/amandel)melk, kokoswater of (vers geperst) sinaasappelsap. Ook hierbij kan je allerlei kanten op. Ik gebruik zelf vaak sojamelk omdat ik dit lekkerder vind dan alleen water. Heb ik een heel romige variant voeg ik juist water toe. Wil je een koele smoothie? Voeg dan wat ijsblokjes toe in plaats van een andere vloeistof of doe half ijsblokjes, half andere vloeistof.

Extraatjes

Kruiden (verse), superfoods, noten, zaden, olie of een supplement. Je kunt hier lekker creatief mee zijn. Voeg alleen niet te veel toe.

Voorbereiden

Ik ben niet zo’n uitgebreid ontbijt maker op de vroege ochtend. Meestal wint mijn bed het van de gedachte “ik ga vroeg opstaan en lekker rustig ontbijt maken”. Daarom koop ik in het weekend mijn fruit en groentes voor de hele week en vries ik deze per “smoothie” in. ’s Avonds leg ik een zakje te ontdooien in de koelkast en ’s morgens gaat er eerst een beetje sojamelk of water in de blender en dan het zakje met groente en fruit. Een heerlijk begin van de dag!

Als je blender het aan kan en je houdt van een koele smoothie kun je de “vriezer smoothie”  ook minder lang laten ontdooien. Ik vind héél koud gewoon niet zo lekker, ik doe zelfs een (grote) slok koud water door mijn thee!

Waar moet je verder op letten?
 • Kauw je smoothie! Juist, we gaan er dus een lekker makkelijk drankje van maken en dan moet je het gaan kauwen?! Jep, groentes en fruit hebben de enzymen uit je speeksel nodig om te verteren. Dus kauwen of even door je mond spoelen is voldoende. Niet als mondwater hoor, maar even links-rechts-links of andersom is goed genoeg. Zo heeft je lichaam geen last van de smoothie en kan je de smoothie dus goed verteren!
 • Gebruik niet te veel verschillende soorten groenten en/of fruit. Als je heel veel gaat gebruiken is het zwaar te verteren voor je lichaam (ondanks dat je netjes kauwt/spoelt met elk slokje). De meest simpele smoothies zijn vaak het beste. Dus kies 1 groente, 1 a 2 soorten fruit en voeg je vloeistof toe. Je kunt er altijd nog een extraatje aan toevoegen als noten, zaden, olie of een supplement, maar wees er zuinig mee we willen geen buikpijn of winderigheid toch?
 • Probeer af te wisselen met je groentes. Mijn favoriet is spinazie, maar je wilt niet dat je lichaam de slechte stoffen uit spinazie gaat opstapelen in je lichaam. Dus niet te lang. Alles met te is niet goed. Ik neem vaak de ene week spinazie en de volgende week weer een andere variant.
 • De volgorde: eerst je vloeistof in de blender met de groente. Even blenden en dan het fruit toevoegen. Heb je het ingevroren dan mag het gelijk bij elkaar.
 • Meng goed! Als je het vers toevoegt doe dan eerst je vloeistof met groente toe, blend dit goed en voeg dan pas je fruit en eventueel andere dingen toe. Heb je het net zoals ik uit de vriezer, doe dan je vloeistof en pakketje in de blender en meng het even wat langer. Een minuutje langer draaien, betekend een romigere smoothie.
 • Maak ’s ochtends je smoothie en drink deze zo snel mogelijk op, maar in ieder geval dezelfde dag. Bewaar deze dan het liefste in glas in de koelkast.
 • Maak je blender gelijk schoon! Spoel hem gelijk om of zet hem even aan met wat water erin.

Simple Thoughts - Groene smoothie

Ook zin gekregen om een heerlijke groene smoothie uit te proberen? Hou Simple Thoughts in de gaten want het is de week van de groene smoothie! Deze week elke dag een lekker recept!

Ben jij al groene smoothie fan?

 

Liefs, Anne

Join the discussion

 1. Pingback: Groene smoothie - boerenkool aardbei banaan

 2. Pingback: Groene smoothie - veldsla framboos - Simple Thoughts

 3. Linda

  Dit lijkt mij een heerlijke boost om je dag mee te beginnen!

 4. Pingback: Groene smoothie - Spinazie banaan - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge