want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-woefblog-hond-teken-help
DogVerzorging

Help, een teek!

Heb je heerlijk gewandeld met je hond, zie je na een controle dat er wat teken mee zijn gelift naar huis! Rustig aan, het komt allemaal goed..

Wat is een teek eigenlijk?

Een teek ziet eruit als een klein spinnetje met 8 pootjes en is bruin, grijs of zwart van kleur. Er zijn zo’n 800 soorten van bekend en ze voeden zich met bloed van dieren of mensen. Met hun kopje duiken ze in de huid en je ziet dan alleen nog maar het lijfje. Voor ze helemaal vastzitten zijn we wel een uur of 5 tot 24 uur verder! Ze zuigen zich vol met bloed en als ze voldaan zijn laten ze zich vallen. Het volzitten kan wel 10 dagen duren en de teek is dan ook een stuk dikker geworden. Sommige teken dragen de ziekte van Lyme, daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of er ergens een teek te vinden is.

 

Hoe krijg je een teek?

Teken kunnen niet vliegen, springen of zich uit bomen laten vallen. Ze leven meer in grassen en bosjes, maar kunnen ook gewoon in je tuin zitten! Net als spinnen zijn het kruipers en als ze eenmaal op je lijf of die van je viervoeter zitten gaan ze op zoek naar het perfecte plekje. Ze kiezen het liefst voor een dunne huid, zodat ze zich lekker kunnen vastbijten.
Ze houden van weer warmer dan 8°C. Helaas zijn onze winters niet streng genoeg om teken tegen te gaan. Dus zijn deze monstertjes het hele jaar actief en dan vooral in de periode maart tot oktober.

 

Controleren

simple-thoughts-woefblog-wat-te-doen-bij-teken

Tijd voor een uitgebreide controle, wedden dat je hond deze controle helemaal niet zo erg vindt als je gelijk lekker het buikje kriebelt of even een mini massage geeft? Voel met je handen goed over het hele lijf en kijk extra goed bij de oksels, tussen de tenen, in en om de oren en op het hoofd.

Controleer ook jezelf. De massage mag je achterwege laten en let vooral op deze plekken: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Als je een teek hebt gevonden, geen paniek! Adem in en uit, het is “maar” een teek. Pak je teken tang, lepel of lasso erbij en ga aan de slag. Doe geen alcohol, jodium, zeep of iets anders op de teek! De teek kan dan namelijk overgeven (iehl) en juist ziekteverwekkers overdragen.

Neem je tekentang en pak zo dicht mogelijk bij de huid de teek vast en trek hem er langzaam uit. Je hoeft niet moeilijk te doen door te draaien, gewoon recht eruit trekken. Mocht er een stukje van de kop achterblijven geeft dat niet, dit komt er vanzelf weer uit. Ontsmet hierna de huid met jodium of alcohol.

 

Toch besmet?

Let altijd goed op of je hond niet stiekem besmet is met 1 of andere tekenziekte. Controleer daarom af en toe de plek waar de teek heeft gezeten en let op deze tekenen:

  • Koorts
  • Verdikking/ontsteking van de huid
  • Minder eetlust
  • Uitdroging
  • Sloom zijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Gewrichtsontsteking (kreupel lopen)
  • Verkleurde urine

Bij jezelf moet je goed opletten of er een rode kring of rare vlek op de plek komt waar de teek zat. Dit kan tot wel 3 maanden na de beet gebeuren! Opletten dus.

simple-thoughts-woefblog-hond-teken-help

Wij wandelen heel vaak in het bos of het park, ik vind het dan ook erg belangrijk om Candy te beschermen en regelmatig te controleren. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn daarvoor verschillende varianten verkrijgbaar. Denk aan pipetjes, halsbanden, sprays, shampoos of (homeopathische) medicatie. Kijk wat voor jouw hond het prettigste werkt en waar jij zelf achter staat.

Voor jezelf kun je je insmeren met producten met DEET (minimaal 30%), wat ook gelijk muggen wegjaagt. Draag dichte schoenen en bedek je lijf met kleding. Helemaal bedekken is niet altijd even handig, vooral met het warme weer. Controleer in ieder geval altijd jezelf en je hond na de wandeling!

 

Liefs, Anne

 

dit artikel is geschreven voor Woefblog

Join the discussion

  1. Yvonne

    Goed artikel. Mijn moeder deed altijd alcohol op de teek, ik zal eens tegen haar zeggen dat dat juist niet goed is.

  2. Ellen

    Bah, teken, vieze nare beestjes. Ik had er pas zelf een nadat we op de Loonse en Drunense duinen waren wandelen. We waren een stukje door hoger gras gelopen en ik had een 3/4 broek aan. Pas na 3 dagen heb ik hem ontdekt in mijn knieholte. Ik hou de plek nu goed in de gaten. Goed en duidelijk artikel!

    • Anne

      Jakkie vies he? Ik krijg er ook altijd de kriebels van, al gaat het controleren al helemaal automatisch. Ik schrijf de datum van de beet altijd even ergens op 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge