want simpel is veel leuker!
simple thoughts herman cake zelf maken recept
Food

Herman, ehh Herman wie?

Herman! Geen wie maar een wat. Herman is heel rustig, eet niet veel en heeft alleen maar wat aandacht en vrienden nodig. Maar wat is Herman nou?

Voor degene die Herman niet kennen: dit is een heerlijke cake die je krijgt, daarom heet het ook wel een  vriendschapscake. Sommige noemen het een brood of koek. Je krijgt een bakje met deeg, dit deeg (Herman) moet je 10 dagen goed verzorgen en eten geven. Na 10 dagen deel je het deeg in 4 of 5 delen. Één deel bak je zelf af en de andere Hermannetjes geef je weg.

simple thoughts herman cake zelf makenHerman kende ik al. Mijn moeder heeft hem vroeger meerdere keren gehad, helemaal geweldig vond ik het om elke dag te roeren. Die 10 dagen duurden best lang, maar zeker het wachten waard, hmm! Je snapt hoe blij ik was toen een vriendin een bakje deeg kwam brengen 😀
Vriendlief vond het maar gek, zo’n deeg op het aanrecht. Het ziet er ook een beetje gek uit en ruikt licht zurig. Gelukkig denkt hij er na 10 dagen heeeel anders over.

 

De gebruiksaanwijzing van Herman

Je krijgt er gelukkig ook een gebruiksaanwijzing bij, want hoe weet je anders hoe je hem moet verzorgen?!simple thoughts herman broodDit is Herman, een vriendschapscake die niet te koop is, die alleen gegeven kan worden. Herman groeit langzaam via een natuurlijk gistingsproces. Het duurt 10 dagen voordat je Herman kan eten. Herman groeit op kamertemperatuur, het liefst met een theedoek over zijn kom. Ondanks dat het deeg niet in de koelkast mag, bederft Herman niet.

Dag 1
Vandaag heb je Herman gekregen. Doe hem in een kom van minimaal 2 liter en laat hem lekker rusten.
Dag 2 en 3
Roer Herman 2-3 keer per dag. Niet met een mixer, gewoon met een pollepel (plastic of hout).
Dag 4
Herman heeft honger! Geef hem 2 deciliter melk, 200 gram bloem en 250 gram suiker en roer goed!
Dag 5 – 8
Roer Herman 2-3 keer per dag.
Dag 9
Herman heeft alweer honger. Geef hem hetzelfde als dag 4. Verdeel hem daarna in 4 of 5 porties en geef er 4 weg, samen met een kopie van dit recept. Deel 5 is voor jezelf.
Dag 10
Vandaag heeft Herman reuzehonger! Verwarm de oven voor op 160 graden en geef Herman:

3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker (of 100 gram bruine suiker en 100 gram kristal)
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout
100 gram fijngehakte chocolade of rozijnen
100 gram noten
1 deciliter olie
1 eetlepel bakpoeder
2 geraspte appels

Met deze ingrediënten kun je natuurlijk variëren! Meng alles door elkaar en giet het in een ingevette bakvorm. Gebruik een cake- of tulbandvorm. Vul de bakvorm niet meer dan de helft, want Herman groeit nog een stuk!

 

Herman gekregen en geen tijd ervoor? Begin gewoon bij stap 10, heb je gelijk een heerlijke cake!

 

Bij gebrek aan een cakevorm (waarom heb ik geen cakevorm??!) heb ik een rond bakblik gebruikt, dit werkt niet zo makkelijk, hij wordt dan wat moeilijker gaar in het midden. Je snapt wat er nu op mijn boodschappenlijstje staat, hihi. Er staan trouwens verschillende recepten op internet. Ik heb er een klein mixje van gemaakt en bovenstaand recept gebruikt met mijn favoriete ingrediënten: pure chocolade en walnoten!

 

Herman starters recept

simple thoughts herman cakeWat nou als je graag een Herman cake wil maken, maar niemand komt hem brengen? Je kunt natuurlijk wachten tot je een ons weegt (wat klinkt dat toch altijd raar..) of je maakt hem gewoon zelf! Zelf starten heb ik (nog) niet zelf uitgeprobeerd. Het recept komt van Receptidee.

Ingrediënten:

  • 100 gram basterdsuiker
  • 250 ml warm water
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 225 bloem

Los de suiker in een half kopje water op. Haal dit warme water van die 250 ml af. Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten rustig staan. Roer de rest van het warme water erbij en de bloem. Klop dit tot een glad beslag. Dek de bak af met plastic folie en laat het een dag rusten op kamertemperatuur. Nu kun je verder vanaf dag 1.

simple thoughts herman cake recept

 

Ken jij Herman?

Liefs, Anne

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge