want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-review-handlettering-doe-je-zo-karin-luttenberg
DIY

Review – Handlettering doe je zo

Af en toe moet je jezelf een cadeautje geven, ik gaf mezelf dit boek cadeau en natuurlijk vertel ik jullie of dit handlettering boek een geslaagd cadeautje is of niet. Wie weet heeft Sinterklaas of de Kerstman er nog wat aan! 😉

Handlettering is een combinatie van tekenen en schrijven. Zo mooi mogelijk, maar een foutje hier en daar is ook prima. Vaak worden quotes geschreven, maar je kunt er natuurlijk allerlei leuke teksten en tekeningen mee maken! Het is trouwens niet hetzelfde als kalligrafie. Bij kalligrafie schrijf je en bij handlettering teken je.

Al een tijdje was ik bezig met handlettering. Of eigenlijk was ik maar gewoon wat aan het doen. In de theorie had ik me nog niet echt verdiept. Wel had ik gelezen dat oefenen heel belangrijk is en dat je de verschillende lettertypes die je wilt gebruiken vooral moet oefenen.

simple-thoughts-review-handlettering-karin-luttenberg-faber-castell

Met het cadeautje voor mezelf, moet het helemaal goedkomen. Het boek ziet er sowieso heel erg leuk uit. Alleen van de kaft haal ik al veel inspiratie. Zoveel mooie letters!

 

Handlettering doe je zo

Het boek is Handlettering doe je zo is geschreven door Karin Luttenberg, ook wel bekend van Paper Fuel. Met dit boek vol tips & trucs, stap-voor-stap uitleg en veel inspiratie maak jij binnen de kortste keren zelf de mooiste handlettering creaties!
simple-thoughts-review-handlettering-karin-luttenberg

De allerbelangrijkste tip uit het boek is oefenen, oefenen en oefenen. Probeer jezelf verschillende soorten lettertypes eigen te maken. Weet je echt niet waar je moet beginnen? Begin dan eens met een simpele blokletter.
simple-thoughts-handlettering-doe-je-zo-karin-luttenberg-review

Verder gaat ze nog op verschillende onderwerpen in. Kaders, banners, verschillende soorten letters, inspiratie, schaduw, werken met vormen en nog veel meer (ik ga natuurlijk niet alles verklappen). Deze foto is van het stukje over de compositie. Ik vind het erg leuk dat ze niet zegt het moet zo en zo, maar dat ze je met verschillende voorbeelden ook echt laat zien dat het op die manier beter is.

simple-thoughts-review-handlettering-leren-karin-luttenberg

Je kunt natuurlijk mooie letters maken, maar handlettering is ook mooi tekenen. Kijk bijvoorbeeld naar deze leuke onderzetter, al vind ik de letters op de mok ook erg mooi. De techniek met de stipjes vind ik erg mooi en daar maak ik nu zelf ook steeds meer gebruik van. Het maakt de tekening net even “af”.

 

Zelf aan de slag

simple-thoughts-review-handlettering-alfabetkarin-luttenberg

Ik oefen gewoon in een simpel boekje. Hoofdletters en kleine letters. Dit vind ik zelf een erg leuk lettertype. Het gekleurde stukje doe ik soms met streepjes, stipjes of in een leuke kleur. De ene keer maak ik deze letters sierlijk (klein krulletje) of strakker (rechte lijn).

simple-thoughts-review-handlettering-doe-je-zo-karin-luttenberg-kaart

Zelf vind ik het erg leuk om “kaarten” te maken. Die oefenen we eerst in het schriftje. Voorbeelden zoek ik vaak op Instagram. Hier kun je echt de meest leuke dingen vinden en van namaken kun je heel veel leren. Kijk goed hoe anderen de lijnen neerzetten of zoek naar pagina’s die er zelfs filmpjes op zetten. Alleen op #handlettering kun je al heeel veel vinden.

Trouwens, mocht je iets mooi hebben nagemaakt en zo dol zijn op je creatie dat je hem wilt delen op Instagram, dan is het wel zo netjes om die persoon even te taggen (of te bedankt voor deze wijze les..).simple-thoughts-instaswap-fall-edition-handlettering

Dit maakte ik voor mijn swapmaatje, een recept voor cupcakes. Na een heleboel schetsen maakte ik deze op extra mooi, glanzend papier. Benieuwd wat ik nog meer maakte voor mijn swapmaatje? De rest van de cadeautjes voor de instaswap kun je hier bewonderen.

simple-thoughts-review-handlettering-diy-kaart-leren-karin-luttenberg

Een kaartje om een lief iemand even te bedanken.. Het kaartje zelf komt van de Action, daar kun je goedkope lege kaarten vinden om je creativiteit op los te laten. Deze van bruin karton vind ik erg leuk en passen overal bij!

simple-thoughts-review-handlettering-cupcake-karin-luttenberg

Deze creatie plaatste ik laatst al op de Instagram van Simple Thoughts. Zie je die stipjes als schaduw onder de cupcake, maakt hem net even af he? De letters van MIRACLES zijn een strakkere variant van het alfabet wat ik net liet zien. Het kader is een beetje te klein vind ik zelf, maar dat kwam omdat ik chocomelk geknoeid had (de vlekken zitten verstopt onder de stiften).

 

Benodigdheden

Wil je zelf graag beginnen met handlettering? Even een lijstje met wat je echt nodig hebt.

 • Printerpapier
 • Potlood (met zachtheid H)
 • Gum
 • Papier met lijntjes of blokjes (makkelijker om letters even groot te maken)
 • Pigma Micron Fineliner, deze drukken niet door

Extra leuke benodigdheden

 

Conclusie

simple-thoughts-review-handlettering-doe-je-zo-karin-luttenberg

Jeej, ik ben heel blij met het cadeautje voor mezelf! Een boek waar ik veel van heb geleerd, waar je zowel als beginner als iemand die al wat meer ervaring heeft erg veel aan kunt hebben. Ook al ben je niet zo creatief, je hoeft het alleen maar leuk te vinden het is sowieso heerlijk relaxed om mee bezig te zijn. 🙂

Sinds kort is er ook een handlettering werkboek verkrijgbaar, waarin je opdrachten krijgt en er ruimte is om in te oefenen. Ik vind dit een leuk boek om cadeau te geven en extra leuk dat er verschillende varianten in te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld het handlettering boek met een setje pennen erbij.

 

Heb jij het boek al gelezen?

 

Mocht je nog snel een cadeautje nodig hebben, je koopt deze gemakkelijk bij BOL.

Liefs, Anne

 

Leuk artikel, maar geen zin om een reactie achter te laten? Klik dan op het hartje hieronder!

Join the discussion

 1. sammie

  Ik vind het er altijd super leuk uit zien, volg zelfs een aantal instagram accounts die de mooiste creaties maken maar het is niks voor mij zelf. 🙂 Ik kijk lieven

 2. Nina

  Ik vind zoiets er altijd zo tof uitzien, maar ben altijd ‘bang’ dat ik niet kan ofzo, haha. Misschien lukt het wel met behulp van zo’n boekje!

  • Anne

   Gewoon doen, Nina! Mijn eerste creaties zagen er een beetje zielig uit, maar ik vind dit toch al ergens op gaan lijken haha.

 3. Anne - Ditisanne.nl

  Wat gaaf! Vooral dat recept is écht heel mooi!
  Ik zou er ook wel aan willen beginnen maar vooralsnog is tijdgebrek de reden dat ik nog niets er aan gedaan heb. WIe weet, ooit…!
  Bij de Flow (waar ik een abbo op heb) zitten ook regelmatig boekjes met tips voor handlettering, erg leuk!

 4. Vlijtig Liesje

  Goh, dit lijkt me eigenlijk een heel leuke hobby! Voordat ik deze post las, dacht ik: ‘Veels te moeilijk!’ en ‘Dan kan ik toch niet.’ Maar het lijkt me toch wel leuk. En ideaal voorals je aan bullet journaling doet.

  • Anne

   Haha, dat word uitproberen, vooral met bullet journaling! Eigenlijk dacht ik eerst ook zo. Niet dat ik mezelf nu een pro wil noemen, maar ik vind het in ieder geval heerlijk om te doen 🙂

 5. Pingback: Over bedankt en klappen in het vliegtuig - Simple Thoughts

 6. Ellen

  Leuk boek lijkt me dit. Ik ben sinds kort echt actief met een bulletjournal bezig en probeer zo ook wat handlettering. Heb de Faber Castell pennen en die zijn echt heel fijn.

  • Anne

   Heerlijk om zo creatief bezig te zijn! Ik heb de brush pennen van Faber Castell, maar ik wil nog graag de Pigma Micron Fineliers! Misschien leest de Kerstman ook mijn blog, hihi!

 7. Daniëlle

  Ik wil dat boek ook zo graag!! Ik hou van handletteren ?

 8. Mariska - Dog and daily

  Ziet er een heel leuk boek uit! Maar een mooi resultaat bekom je pas na heel wat oefenen denk ik. Eenmaal je een mooi resultaat bekomt, mag je natuurlijk wel trots zijn op jezelf. 🙂

 9. Aniek

  Het boek Handlettering journal is ook een aanrader, daar laten ze ook wat techniekjes met aquarel zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge