Na de foundation, concealer en bronzer komt nu het shapen en highlighten aan bod in de Make-up basics! We gaan wattes doen? Shapen en highlighten: vorm geven en de nadruk leggen op verschillende punten van je gezicht door middel van licht en donker toe te voegen aan je make-up. Oftewel spelen met licht en donker! Dat klinkt toch leuk?
Waarom shapen en highlighten?
Als je je foundation en concealer (de basis) hebt aangebracht heb je als het goed is een rustige kleur in je gezicht. Vlekjes zijn namelijk weg gewerkt of vallen minder op, wallen zijn magisch verdwenen en van je lichte blosjes is niets meer te zien. Iedereen heeft licht en donker nodig in zijn gezicht. Dit geeft namelijk vorm. Kijk eens goed naar je gezicht, wat zie je donkerder? Nog makkelijker te herkennen: welke stukken lijken bijna een tintje lichter? Na het aanbrengen van je basis zie je hier bijna niks meer van terug. Wil je wat kleur toevoegen, breng dan alleen blush aan op de wangen of een beetje bronzer in een 3-vorm. Wil je het hele pakketje? Lees dan even verder.
Eerst even wat basic make-up regels:
- Alles wat je donkerder of mat maakt valt weg.
- Alles wat je lichter maakt en/of glans geeft valt meer op.
- Vet over vet en poeder over poeder. Shapen met vettige producten kan gelijk over je foundation heen. Wil je shapen met een poedervorm? Poeder dan eerst je gezicht af met een normaal gezichtspoeder en ga dan pas aan het shapen.
- Geen strepen! Vervaag altijd goed zodat er geen harde lijn zichtbaar is.
Eigenlijk gaan we met shapen en highlighten de gezichtsvorm manipuleren en accentueren. Je gaat eigenlijk meer vorm geven aan je gezicht, daarom wordt het ook wel contouren genoemd. Hiermee kun je dus je gezicht slanker laten lijken, minder bol, voorhoofden minder lang of neuzen net even wat smaller. Stel dat je een hele brede neus hebt en dit net even wat minder op wil laten vallen. Als je dan de zijkanten donkerder maakt vallen deze al wat weg, trek dan met een highlight de aandacht naar de neusbrug en je neus zal echt een stuk smaller lijken!
Contouren is iets wat vooral bij avond make-up of fotografie gebruikt wordt, maar Kim Kardashian zul je bijna niet zonder zien. Bij je dagelijkse make-up routine kun je natuurlijk een (lichte) contour aanbrengen.
Welke kleuren?
Highlighters bestaan in verschillende kleuren en vormen. Je hebt ze in vloeibare/crème variant of in een poeder variant. De kleur moet lichter zijn dan de basis. 2 tinten is al voldoende, maar er wordt zelfs wel wit gebruikt. De highlighter mag alleen uit glans bestaan, maar mag ook (mini) glitters bevatten.
Shapers bestaan in een vloeibare variant, hiervoor gebruik je een foundation of een concealer. Je kunt ook shapen met een poeder. Voor shapers is 1 tot 2 tint donkerder dan de basis al voldoende, maar dit mag naar smaak meer zijn. Een bronzer als shaper gebruiken kan, als de kleur niet te oranje is, goed mat is en juist meer naar de grauwere kant gaat. Eigenlijk bevatten deze producten geen glans of glitter! We willen het laten wegvallen, niet er extra de nadruk op leggen.
Maybelline heeft trouwens een nieuw product: Master Sculpt, een doosje met een highlighter en shape product in poedervorm. Redelijk licht, maar wel ideaal om mee te beginnen of voor een lichte huid!
Shapen en Highlighten, hoe dan?
De plek waar je het nou donker of lichter maakt zijn bij de meeste technieken hetzelfde, de manier waarop is alleen niet altijd hetzelfde. Zo kun je zowel met vetshapen als poedershapen.
We nemen een rustige basis: foundation, concealer, of, als je dat liever hebt, een laagje poeder. Zelf werk ik graag met poeder producten om te shapen of highlighten en poeder je dus eerst het gezicht goed af.
Ik hou het graag zo natuurlijk mogelijk, maar eigenlijk vind ik dat daar niet echt regels in zijn. Wil jij graag opvallend shapen? Prima, dan doe je er een laagje bovenop. Je moet natuurlijk geen clown worden, zorg er daarom wel voor dat er geen harde lijnen zichtbaar zijn!
Mijn favoriete voorbeeld voor het shapen en highlighten komt uit het boek “Making Faces” van Kevyn Aucoin (in de aanbieding). Echt een aanrader trouwens als je veel wil leren over make-up. Het is een boek waar naast tips en trucs ook vooral individualiteit naar voren komt, daar hou ik wel van. Anders lopen we er allemaal hetzelfde bij, daar is toch niks aan?
Oké, misschien schrik je van deze foto, moet er echt zoveel op?! Voor het complete pakketje wel en daar gaat het nu even over.
Gebruik 2 kwasten: 1 voor de donkere kleur en 1 voor de lichtere, geloof me goed schoonmaken werkt niet voldoende.
De donkere kleur gaat onder de jukbeenderen, langs je haarlijn, kaaklijn, om je lippen en de zijkanten van je neus wat je doortrekt naar je wenkbrauwen.
Voor poedershapen pak je wat kleur met je kwast, maak van je hand een kommetje en draai de kwast in de binnenkant van je hand. Tel minimaal tot 5, zo zit de kleur goed in de kwast in plaats van als een vlek op je huid. Veeg dan rustig over de aangegeven plekken en zorg dat er een zachte schaduw ontstaat. Blijf goed in de spiegel kijken en breng eventueel nog een laagje aan.
De lichte kleur gaat op je jukbeenderen in een soort driehoek onder je ogen, onder de wenkbrauwen, op het voorhoofd, je neus, in het kuiltje tussen je kin en lippen en net naast je lippen. Ook dit draai je eerst even in je kwast en breng je aan.
Als je wilt shapen met vettige producten zet je meer een soort strepen op je gezicht als op de foto en vervaag dit met je kwast, spons of vingers. Het risico van vetshapen is dat de kleuren door het vervagen te breed kunnen worden.
Oké, dan nu de simpele manier die ik graag gebruik. Zowel voor mezelf als bij het opmaken van anderen.
Shapen: net onder de jukbeenderen, waar je geen bot voelt. Een halve cirkel gaat over je voorhoofd, tegen de haargrens aan, van wenkbrauw tot wenkbrauw. Als laatste ga ik met een half lege kwast nog even over de kaaklijn. Kijk in de spiegel (in goed licht) en breng eventueel een tweede laag aan.
Highlighten: een soort van driehoek op de bovenkant van je jukbeenderen, onder je ogen en langs de neus. Blijf op je wangen, dus breng geen highlight op de zijkant van je neus aan. Een klein beetje onder je wenkbrauwen en in een V-vorm op de rand van de lippen. Eventueel een streep op je neusbrug om het af te maken, maar deze laat ik vaak achterwege.
Aangezien dit artikel al een beetje lang wordt, wil ik de volgende keer het “manipuleren” behandelen. Hoe zorg je dat je neus minder breed lijkt? Of je ogen minder ver uit elkaar? Voor het geval je denkt: jakkiebah, ik wil niet zo met mijn make-up bezig zijn! Geen paniek, niks moet en alles mag. Make-up draag je zoals jij het wilt dragen, maar misschien leer je er wel een paar (simpele) dingen van.
Maak jij gebruik van shapen en highlighten in je make-up?
Ha, shapen doe ik eigenlijk niet echt. Het is ook best een kunstje, bij sommige meiden heerst de trend om het gezicht met donkerbruine vlekken te bedekken…dat is geen shapen! Ik ga me er nog eens in verdiepen….x
Donkerbruine vlekken is niet helemaal de bedoeling, maar shapen vind ik toch altijd wel mooi. Als je het doet op de simpele manier van hierboven kun je eigenlijk geen foutjes maken!
Wat interessant! Ik ben niet zo bedreven met make up, wat concealer, foundation, blush en mascara is wat ik meestal gebruik. Oh en soms een highlighter van de etos onder mn wenkbrauwen of op mn jukbeenderen. Shapen ziet er voor mij te ingewikkeld uit moet ik zeggen ?
Oh het is echt heel simpel en je bent al zo ver! Highlighter op de bovenkant van je jukbeenderen, blush erop en shapen doe je onder je jukbeenderen. Probeer het eens uit 😀
Deze ga ik even opslaan, ben echt super slecht in shapen haha!!
Leuk! Hoor graag of het gelukt is 🙂
Nee heb nog nooit aan shapen en highlighten gedaan, misschien toch maar eens proberen. Weet niet hoe ik eruit zal gaan zien, ik hoop niet als een clown haha
Hihi wel proberen als je niet gelijk de deur uit hoeft he? Tenzij je naar een verkleedfeestje gaat als clown 😉
Pingback: Blog party #16 - Save the Mama
Ben een groot fan van zowel highlighten als shapen. Goede tips!
XO, Saskia
Dankjewel Saskia het is ook zo mooi en simpeler dan je vaak denkt 🙂