Nomnom, tomatensaus! Tomatensaus heb je echt niet nodig uit een potje, tenzij je natuurlijk deze super simpele variant zelf in een potje stopt!
Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn tomaten, kruiden, peper en zout. Meer niet? Nou nee, dit is de basis. Er mag natuurlijk altijd meer in, graag zelfs. Kijk daarvoor zeker even bij de variatietips aan het einde van dit artikel!
Haal flink wat tomaten, het liefste als ze leuk in de aanbieding zijn, dat scheelt weer. Snij ze door en haal de kroontjes eruit. Vet je ovenschaal in en leg ze er met de snijkant naar boven in. Bestrooi met peper, zout en kruiden die je lekker vind. Ik heb heel simpel voor Italiaanse kruiden en een beetje extra oregano gekozen, maar elke mix is natuurlijk mogelijk.
Na een klein uurtje in de oven op 180 graden zijn de tomaten helemaal zacht en licht gekleurd. Bij jou nog niet? Laat ze dan iets langer in de oven. Als ze te zwart worden kun je het altijd afdekken met zilverfolie. Pak je keukenmachine of staafmixer erbij en maak er een mooie saus van. Klaar. Serieus? Ja, klaar! Dit kun je een dag of 4 in de koelkast bewaren en zelfs maanden in weckpotten, maar invriezen is natuurlijk ook een optie!
Variaties en tips tomatensaus
- Geen over in huis? Ik vind de oven stiekem wat makkelijker, maar dit kan natuurlijk ook gewoon in een pannetje gemaakt worden. Snij de tomaten dan in blokjes en laat het minimaal een half uurtje zachtjes pruttelen.
- Je kunt allerlei dingen toevoegen aan deze saus:
- Ui, knoflook, prei, wortel, bleekselderij, basilicum, peterselie, chilipeper, paprika,
- maar ook bacon, rode wijn, bouillon, balsamico azijn, beetje suiker, …
- Mijn favoriete combinatie is ui, knoflook, wortel, balsamico azijn en bleekselderij
- Lekker: gehaktballetjes in tomatensaus
- of gebruik de saus als basis voor de pizza
- Kip in tomatensaus met mozzarella uit de oven (hmm)
- Of het lekker traditioneel: spaghetti met tomatensaus
Voor het afmeten van spaghetti gebruik ik eigenlijk altijd deze super leuke spaghettimeter van DOIY met de nog leukere naam “I could eat a unicorn”. Eerder pakte ik nog wel eens (oké, heel vaak) te veel of te weinig spaghetti, maar sinds ik dit ding heb niet meer en zeg nou zelf, hier wordt je toch je vrolijk van?! Er is trouwens ook een variant met een T-rex en een paard verkrijgbaar.
Spaghetti koken, gehaktballetjes, ui en groenten in een pannetje, saus erbij en klaar is de spaghetti met tomatensaus. Hmmm, I could eat a unicorn!
Liefs, Anne
Weg met zakjes en potjes!
Hihi Petra, daar ben ik zeker voorstander van al heb ik stiekem wel een zakje als plan B in de voorraadkast staan, af en toe zijn ze zoooo makkelijk!
Zo simpel?! Ga ik zeker keer proberen
Super simpel Anoesjka! Laat je weten of het goed gelukt is?