want simpel is veel leuker!
simple thoughts havermout koekjes rozijnen suiker
Food

Havermout koekjes met rozijnen

Hmm havermout koekjes! Deze koekjes zijn heerlijk, lekker zacht en “chewy”. Ze zijn simpel en vooral snel te maken en helaas nog sneller weer op, maar dat kan ook aan mij liggen..

Dit recept heb ik ooit via Pinterest gevonden en al meerdere keren gemaakt. Degene waarvan het recept is heeft het recept van een doos havermout en ze heeft het recept iets aangepast.

Zelf vind ik dat een koekje “ongezond” mag zijn en suiker mag bevatten. Het is juist de bruine suiker die zorgt dat het koekje zo lekker zacht is. Heb je liever suikervrij? Zoek dan eens op internet naar suikervervangers.

 

simple thoughts havermout koekjes measuring cupsDit Amerikaanse recept en veel andere Amerikaanse recepten werken meestal met cups. Sinds ik zelf cups heb werk ik heel graag met ze, het scheelt zoveel meet- en rekenwerk! Het liefst meet ik dan ook pas af als je het nodig hebt, je kunt zo snel doorwerken. Op een of andere manier vind ik dat niet zo handig met een weegschaal, dan zet ik liever alles van te voren klaar.

Ik heb zelf de cups van Disney (zijn ze niet super lief?), maar “measuring cups” kun je ook gewoon vinden bij de Albert Heijn, waar ze maatschepjes heten.

 

 

Havermout koekjes met rozijnen

time ongeveer 30 kleine koekjes

20 minuten

simple thoughts havermout koekjes rozijnen suiker

Ingrediënten:

  • 145 gram zachte boter
  • 175 gram bruine suiker (3/4 cup)
  • 100 gram suiker (1/2 cup)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 180 gram bloem (1 1/2 cup)
  • 1 theelepel zuiveringszout (ook wel baking soda)
  • 1 grote theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 240 gram havermout (3 cups)
  • 150 gram rozijnen (1 cup)

 

Meet je rozijnen af en zet ze in water, zo krijg je niet van die rare, harde rozijnen. Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed je bakplaten met bakpapier.

Klop de boter en suikers tot ze goed romig zijn, voeg dan de eieren en vanille toe en mix dit goed door elkaar, het moet er luchtig uitzien. Voeg dan de rest van de ingrediënten behalve havermout en rozijnen toe. Mix dit goed maar niet te lang. Roer dan de havermout erdoor met een spatel en voeg als laatste de rozijnen toe, zonder water natuurlijk.

Een beetje kruimelig deeg mag, maar het moet wel aan elkaar kleven. Zo niet dan kun je een beetje extra boter toevoegen of een scheutje melk.

Met een lepel maak je makkelijk ongeveer dezelfde grote koekjes. Ik kreeg er 16 op 1 bakplaat.

Bak de koekjes in het midden van de oven af. 8-9 minuten voor lekker zachte koekjes of 10-11 minuutjes voor iets hardere havermout koekjes. Laat ze een paar minuutjes uit de oven op de bakplaat staan voordat je ze het liefst op een rooster laat afkoelen. Gebruik bijvoorbeeld het rooster van de oven (koud) of keer ze regelmatig om als je geen rooster hebt.

simple thoughts havermout koekjes rozijnen schaalsimple thoughts havermout koekjes rozijnen lekekrIn een luchtdichte bak blijven ze een kleine week goed. Zelf vind ik ze de volgende dag het lekkerste.

Vind je het recept te groot en heb je geen zin om te gaan rekenen? Vorm dan koekjes van het deeg en vries dit in. Het handigste is om dit op een kleine bakplaat in de vriezer te doen en daarna bij elkaar in een vriezer zakje. Zo kun je pakken wat je nodig hebt. Bak ze dan wel 1 of 2 minuten langer af.

simple thoughts havermout koekjes rozijnen

 

 

Ook lekker in plaats van rozijnen: chocolade, nootjes of cranberries. Jammie, smullen maar!

 

Liefs, Anne

Join the discussion

  1. Pingback: Moederdag - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge