want simpel is veel leuker!
simple thoughts zelf wasmiddel maken diy wassen
BesparenDIYHome

Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken kan heel simpel, het is supergoedkoop en goed voor het milieu!

Ja, soms ben ik heel bewust bezig met het milieu. Niet overdreven, maar gewoon normaal. Ik vind het wel goed om hier over na te denken. Bijvoorbeeld door te minderen met plastic, het afval netjes te scheiden, eieren te verven met natuurlijke verf en zo weinig mogelijk chemische rommel te gebruiken.

Met schoonmaken kun je wat zelfs wat extra lief zijn voor het milieu, dus toen ik het recept voor wasmiddel tegenkwam moest ik ook zelf wasmiddel maken. Je weet dan zelf welke ingrediënten je erin stopt en vooral dat je er geen rommel in stopt. Het allerleukste en de grootste reden waarom ik dit toch echt moest maken is dat het spotgoedkoop is!

De shopaholic in mij bedenkt dan gelijk dat er dus geld overblijft voor andere leuke dingetjes! 😉

Ik hoor je nu bijna denken: zelf wasmiddel maken klinkt als een verschrikkelijke klus, terwijl ik het zo in de supermarkt kan kopen? Ik beloof dat het echt niet zo moeilijk is en dat je met een kwartiertje eigenlijk al bijna klaar bent..

De ingrediënten heb je misschien zelfs al wel in huis. Je hebt namelijk alleen soda, zeep en water nodig. De zeep mag je zelf kiezen. Het liefste voor het milieu is Aleppo, Marseille of Sunlight zeep, maar als jij een ander lekker stukje zeep wil gebruiken (hmm, Zwitsal) kan dat natuurlijk ook! Zelf heb ik Sunlight zeep gebruikt, dit is niet duur en ruikt ook nog eens heerlijk fris.

 

Zelf wasmiddel maken

simple thoughts zelf wasmiddel maken diy wassen

Witte was

♥ 40 gram zeep
♥ 40 gram soda
♥ 2,5 liter water

Gekleurde was

♥ 40 gram zeep
♥ 2,5 liter water

 

Rasp de zeep en breng dit samen met een halve liter water aan de kook. Roer het goed door tot de geraspte zeep helemaal is opgelost en voeg de soda toe. Voor de gekleurde was laat je de soda achterwege, dit heeft namelijk een (licht) blekende werking. Voeg de rest van het water toe en laat het afkoelen.

Aangezien dit afkoelen wel een paar uur duurt, laat ik het lekker een nachtje rusten, morgen is er weer een dag. Nu moet je niet schrikken. Het ziet er namelijk de volgende dag uit als een jelly-pudding-achtige-gekkig-iets.. Roeren maar! Dit kan met een lepel of met een staafmixer. Na even roeren is je zelfgemaakte vloeibare wasmiddel klaar en kun je het eventueel overgieten in een makkelijk schenkende fles. Gebruik hier bijvoorbeeld een oude wasmiddel fles voor, hergebruiken is heel goed!

Per wasbeurt, van een 7 kilo trommel, gebruik ik 1 wasbolletje en dat is ongeveer 80 milliliter. Bij erg vieze was kun je iets meer gebruiken. Vlekken gaan er goed uit, net zo goed als met normaal wasmiddel. Zelf gebruik ik Ossengal als er een nare vlek opzit, maar dit deed ik ook al bij het gewone wasmiddel. De was ruikt heeeerlijk fris en schoon en licht naar het wasmiddel.

Stiekem moet ik toegeven dat ik de variant voor witte was ook voor de gekleurde was gebruik, bij mij gaat er (nog) niks mis, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen kun je beter een variant maken voor de gekleurde was.

 

Goedkoop zelf wasmiddel maken

Ik zal het nog even extra aantrekkelijk maken, de kosten voor 1 liter witte wasmiddel zijn ongeveer €0,21 aan ingrediënten, dat is dus zonder water, hihi.

Driehoek soda kost €1,50 en Sunlight zeep €1,15. Met de soda kun je 25 liter maken en kost dus 6 cent per liter. Van de zeep kun je 7,5 liter maken en kost dus 15 cent per liter. €0,21 cent per liter! Waarvan je maar 80 ml per wasbeurt nodig hebt dus dat is, niet schrikken, €0,017 per wasbeurt. Voor het gekleurde wasmiddel is het zelfs maar €0,012 per wasbeurt. Wiehoe!

Nou stond ik eerlijk gezegd normaal niet zo te rekenen in de supermarkt. Ik had wel een paar merken getest en afgekeurd (ik wil geen berg wassen, ruikt niet lekker, heeft geen dansend beertje in de reclame) en steek altijd mijn neus in de fles of het pak om zeker te weten dat het lekker ruikt. Aanbiedingen waren ook altijd beslissend. Dus ik heb het eens even nagerekend. Normaal ben ik per beurt ongeveer 20-30 cent kwijt, met een leuke aanbieding is het laagste 10 cent en door zelf wasmiddel te maken is dit maar €0,017!!

Ik weet het we hebben het “maar” over centen, maar uiteindelijk is wassen wel iets wat je vaak doet en waarmee je dus best een leuk bedrag kan besparen! Enne wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!

simple thoughts zelf wasmiddel maken sunlight marseille zeepDeze mooie glazen pot heb ik trouwens ooit gekocht bij Loods 5 en gebruikte ik voor dit wasmiddel al voor het wasmiddel poeder. Handig is het niet, maar ik ben zo iemand van het oog wil ook wat. Candy is het helemaal met me eens zoals je ziet.
Stiekem wil ik graag een glazen pot met zo’n kraantje, dat lijkt me helemaal geweldig en super handig! Bakje eronder, kraantje open en kraantje weer dicht. Ja, ik zie het al helemaal voor me en met deze supergrote bezuiniging vind ik eigenlijk wel dat ik zo’n pot mag halen, hihihi!

 

Tips

Voor extra lekker ruikende was kun je etherische olie toevoegen. 30 druppels op 2,5 liter wasmiddel is voldoende. De etherische olie blijft het beste ruiken als je het pas op het laatste moment toevoegt. Doe dan een paar druppels etherische olie bij je wasbolletje.

Let extra op bij een oude wasmachine. Het kan namelijk zijn dat de trommel van aluminium gemaakt is en dat is niet zo’n goede match met soda. Weet je dit niet zeker? Pak er dan een magneetje bij. Deze blijft plakken als de trommel van RVS is, als het valt heb je een aluminium trommel. Je kunt dan wel het wasmiddel voor de gekleurde was gebruiken.

Bij mij blijft het wasmiddel lekker vloeibaar. Is dit bij jou niet het geval? Schud de fles dan even goed voor gebruik of roer het even door. Je wilt natuurlijk geen klontjes wasmiddel die blijven hangen in je kleding.

 

Ga je ook voor beter voor het milieu en je portomonnee? Ik ben erg benieuwd of je ook zo enthousiast bent!

 

Liefs, Anne

Join the discussion

  1. Paula Stevens

    leuk dit en goedkoop op de kleintjes letten moeten we allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge