want simpel is veel leuker!
simple thoughts paaseieren natuurlijk verven paaseitjes
DIY

Paaseieren natuurlijk verven

Paaseitjes verven hoort helemaal bij Pasen! Helemaal met me eens, maar heb je geen zin in de tijd die het kost? Eieren natuurlijk verven is makkelijker en stiekem ook wat beter dan echte verf.

Beter en makkelijker?! Dat wilde ik natuurlijk proberen! Natuurlijk kost het wel even tijd, maar de eitjes redden zichzelf. Je hoeft eigenlijk alleen de eitjes te koken en ze in een verfbadje te leggen. Dit verfbadje maak je heel simpel met ingrediënten die je vast wel in huis hebt, extra simpel!

Hoe lang je ze laat badderen mag je zelf weten. Met een kwartier hebben ze al kleur en hoe langer de eieren in het verfbadje zitten, hoe dieper de kleuren. Extra voordeel: je hebt je handen vrij om andere dingen te gaan doen. Worteltaartjes maken bijvoorbeeld! 😉

 

Natuurlijk verven

simple thoughts paaseieren natuurlijk verven kleurstof rode koolHoe dan? Ja, daar komen we nu op. Deze prachtige eieren zijn geverfd met rode kool. Je zou rood verwachten, ik weet het, maar rode kool geeft dus blauwe eieren. Het allerbeste is verse rode kool, maar dat had ik natuurlijk niet in huis. Wel een bakje in de vriezer met appel en kaneel erdoorheen die z’n beste tijd al heeft gehad, misschien dat deze eieren daarom ook een beetje groenig lijken. Ik denk dat zelfs een potje rode kool goed zou werken. Gebruik het liefst witte eieren, die zijn het makkelijkste te verven.

Breng de rode kool met een liter water aan de kook en laat dit minimaal een kwartiertje koken. Voor de multitaskers onder ons: kook ondertussen de eieren vast hard!

Giet de rode kool af, maar bewaar het vocht. De kool zelf hebben we niet meer nodig. Doe het vocht in een pan of glazen schaal. Niet in plastic of kunstof, hier kan de kleur in trekken. Doe er een scheutje azijn door met eventueel een theelepeltje zuiveringszout (Baking Soda). Azijn zorgt dat de kleur goed blijft zitten en zuiveringszout zorgt voor een wat diepere kleur, maar zonder zuiveringszout mag ook.

simple thoughts paaseieren natuurlijk vervenLeg de eieren in het badje en haal ze eruit als je ze mooi genoeg vind. Als je het leuk vind kun je om het uur (of iets dergelijks) een ei eruit halen. Ik was er niet geduldig genoeg voor, deze eieren hebben niet meer dan 2 uur gelegen en de lichtste kleur was al na een half uur zo mooi.

Je kunt de eierenschalen ook voorzichtig breken door ze over het aanrecht te rollen. Zo krijg je donkere streepjes op de schil en de kleur lekt ook iets door op je eiwit, wat er weer grappig uitziet!

Wees voorzichtig met de eieren als ze geverfd zijn, je kunt de kleur er namelijk zo afkrabben. Het makkelijkste is ze eruit halen en voorzichtig droogdeppen met een papiertje of ze gewoon uit te laten lekken in een oude eierdoos.

simple thoughts paaseieren natuurlijk verven eieren

Je kunt de eieren ook koken het gekleurde vocht, dit geeft alleen een gevlekt en lichter resultaat. Naast rode kool kun je natuurlijk ook verven met andere stoffen:

 • Oranje: 4 gepureerde wortels
 • Oranje/bruin: de schillen van 4 uien
 • Rood: de schillen van 5 rode uien
 • Roze: bieten met schil
 • Bruin: koffieprut
 • Geel: 3 eetlepels kurkuma
 • Okergeel: de kroontjes van een doosje aardbeien
 • Groen: 200 gram spinazie (liefst met zuiveringszout en lang laten koken)
 • Groen/geel: een paar zakjes groene thee
 • Blauw: bakje bosbessen
 • Paars: een halve liter druivensap

 

Eieren natuurlijk verven, heb jij het weleens geprobeerd?

 

Liefs, Anne

 

Join the discussion

 1. Pingback: Zelf wasmiddel maken - Simple Thoughts

 2. Irene

  Er gaat een wereld voor mij open. Nooit gerealiseerd dat dit mogelijk zou zijn. Heel gaaf.

  • Anne

   Hahaha! Dan heet ik je van harte welkom in de wereld waar je je eitjes natuurlijk kunt verven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge