want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-lange-vliegreis-overleven-tips
LoveReizen

TIPS – een lange vliegreis overleven

Zie jij altijd op tegen de vliegreis? Met deze tips niet meer en vlieg je door die reis heen (haha).
Wieehoe de zomervakantieis begonnen! Laat de lange vliegreis je niet tegenhouden om die vet gave reis naar Verweggistan te boek, want de vliegreis is zo erg nog niet. Je moet je alleen goed voorbereiden zodat je niet gebroken aankomt.
Ik heb verschillende reizen gehad, van een paar uurtjes vliegen tot een uurtje of 20 onderweg zijn, ik vind het prima. Natuurlijk is het fijner als je gewoon door een draaideur kunt lopen en je bent op de plaats van bestemming, maar dat bestaat (nog) niet. Dus dan moet je er maar het beste van maken. Met deze tips kun jij ook relaxed op reis en relaxed aankomen op je vakantiebestemming!

De outfit

Het liefste willen we fabulous op reis, maar met een lange vliegreis is dat echt niet het belangrijkste. Trek gewoon makkelijke kleding aan. Niets is zo vervelend als knellende kleding of iets wat niet lekker zit. Ik kies meestal voor een fijne broek of trainingsbroek, een shirtje en een vestje. Het vestje kun je uitdoen als het te warm is en kun je ook makkelijk oprollen tot een kussentje.
Neem een sjaal mee. Het kan een beetje koud zijn in het vliegtuig. De sjaal kun je lekker omdoen of als een soort dekentje over je heen draperen.
Neem sokken mee die niet knellen. Zodra ik lekker zit doe ik mijn slippers uit en sokken aan. Of ik doe mijn schoenen uit en zorg dat ik slippertjes in mijn tas heb zitten. Die doe ik dan aan als we geland zijn.

De vlucht

Probeer rekening te houden met het tijdstip van vliegen. Je hebt hier niet altijd wat in te kiezen, maar als het kan scheelt het veel!
Als je makkelijk kunt slapen (ik dus) is een nachtvlucht prettig. Je komt dan ’s ochtends aan en kunt je even opfrissen en gaan genieten. Kun je echt niet slapen in het vliegtuig kies dan voor vluchten die aankomen in de avond. Dan kun je eventueel nog een hapje eten of gelijk lekker gaan slapen, want vaak ben je toch wel moe van de reis. De volgende dag kun je dan fris en fruitig beginnen aan de vakantie!
simple-thoughts-lange-vliegreis-vliegtips

De plek

Soms heb je de mogelijkheid om een stoel uit te kiezen. Het kan je veel schelen. Wil je graag slapen? Kies dan voor een plek bij het raam, daar kun je lekker tegenaan liggen. Moet je vaker naar de wc? Dan is het handig om aan het gangpad te zitten. Ben je wat langer en heb je wat meer beenruimte nodig? Kies dan een plek bij de nooduitgang of aan het gangpad. Dan kun je toch nog iets beter je benen kwijt.

Iets te doen

 

Bij mij zit dit sowieso in de handbagage: e-reader of boek(-en) of magazines, een notitieblokje, pen, tablet, dobbelstenen, oordopjes en telefoon.
Ik zorg altijd dat er muziek op mijn telefoon of tablet staat. Maak bijvoorbeeld een leuke playlist aan op Spotify die je offline opslaat. Installeer wat verschillende spelletjes op je tablet die zonder internet te spelen zijn. Serieus check dit. Zelfs het meest simpele kaart spelletje heeft soms internet nodig. Heel vervelend!
Op mijn tablet zet ik ook wat van mijn favoriete series klaar, zodat ik even wat kan inhalen. De tablet gebruik ik ook om alvast wat artikeltjes te schrijven en in een notitieblokje kan ik wat tekenen of notities maken.
Ik ben wel gek op yahtzee, dus ik stop dobbelstenen in mijn handbagage. We hebben een keer een tussenlanding gehad op een vliegveld waar geen drol te doen was. Gelukkig had ik dobbelstenen mee, ik kan me alleen niet meer herinneren wie wie heeft ingemaakt, haha!

Bewegen

Blijf wel bewegen, de hele vlucht stilzitten is niet goed. Beweeg af en toe je voeten en wiebel met je benen. Maak een wandelingetje door het vliegtuig en las een extra plaspauze in.

Drinken

Natuurlijk moet je goed drinken. Het is alleen wel beter om geen (of niet te veel) frisdrank of cafeïne te drinken. Drink het liefste water.

Slapen

simple-thoughts-lange-vliegreis-overleven-op-reisIets wat niet iedereen kan, maar het is sowieso al lekker om even je ogen dicht te doen. Zo rust je in ieder geval wat uit en wie weet val je wel in slaap. Ben je hier heel slecht in dan kun je nog wat hulpmiddeltjes inschakelen. Neem oordopjes mee tegen het geluid en een slaapmasker om het licht (of het leeslampen van de buurman) tegen te houden. Hema heeft daar een heel handig reissetje voor. Met een slaapmasker, oordopjes, tandenborstel, tandpasta en een verfrissingsdoekje.
Verder kun je ook wat innemen om in slaap te komen. Zelf gebruik ik graag Dormeasan extra sterk van A. Vogel. Deze zorgt dat je wat kunt ontspannen en moe word. Je raakt hier niet aan gewend. Er zijn natuurlijk verschillende middeltjes verkrijgbaar, kijk goed wat bij jou past.

Jetlag

Uhoh, last van een jetlag en kun je niet in het juiste dag en nacht ritme komen? Gebruik dan Melatonine. Het stofje melatonine zorgt ervoor dat je moe word. Het is een lichaamseigen stofje, maar wel een hormoonachtige stof. Ik ben niet zo’n fan van melatonine, naar mijn idee gebruiken veel te veel mensen en vooral kinderen dit te vaak en in steeds hogere doseringen, maar voor kort gebruik is er niks mis mee. Het is echt de redder van de jetlag.
Ga je ver op reis, neem dit dan voor de zekerheid mee. Vaak is er op vakantie zelf niks aan de hand (want jeeej, vakantie!), maar als je weer terug bent in Nederland begint de ellende. Ook in het vliegtuig zelf kun je dit innemen om wat sneller in slaap te komen.
Ik heb er zelf nooit last van gehad. Nou dwing ik mijzelf altijd om me aan te passen aan het ritme van het land. Dus ook al is het voor jou eigenlijk tijd voor ontbijt, als het in het vakantieland tijd voor het avondeten is, dan is het dus tijd voor een diner-ontbijt! Ga slapen wanneer het avond is en probeer de eerste dag op een redelijk normale tijd (dus niet 2 uur in de middag) wakker te worden. Dan moet het allemaal goedkomen…
Heb jij nog tips om een lange vliegreis te overleven? Fijne zomervakantie allemaal!
Liefs, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge