want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-simpel-versierde-ster-kerstkoekjes-rendier-kerstboom
Food

Simpel versierde kerstkoekjes

Deze simpele kerstkoekjes zijn makkelijk te maken en super schattig. Naast dat ze het erg goed doen op een schaal zijn ze ook heel leuk om cadeau te geven!

Ik vind het altijd erg leuk om iemand een zelfgemaakt cadeautje te geven. Het hoeft echt niet altijd het duurste van het duurste te zijn. Echt niet. Ik vind het juist leuk om te zien dat iemand er moeite voor heeft gedaan (geen nood als je niet zo goed kunt knutselen of bakken ik ben blij met elk cadeau 😉 ). Deze koekjes zijn leuk om  mee te nemen als je op (kerst)visite gaat, om cadeau te geven, om op tafel te zetten of lekker zelf op te eten! Het leukste is dat ze echt super simpel te maken zijn en ik heb er zelfs een extra luie en simpele variant van gemaakt!

 

De koekjes

simple-thoughts-simpel-versierde-kerstkoekjesHet deeg is niet zo heel moeilijk te maken, er gaat alleen even wat tijd in zitten want het perfecte koekjesdeeg is goed gekoeld. Had je eerder altijd ruzie met het uitsteken van de koekjes? Bleef het deeg meer plakken op de ondergrond en aan de koekjessteker? Jep, de koelkast is je grote vriend!

Voor het koekjesdeeg mix je 113 gram boter, 200 gram suiker, 1 groot ei en 1 theelepel vanille extract. Mix hier 120 gram gezeefde bloem, 1/2 theelepel bakpoeder en 1/4 theelepel zout doorheen en mix tot een mooi deeg, maar niet te lang.

Pak het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast. Ondertussen kun je andere leuke dingen doen. De bak met koekjesdeeg uitlikken bijvoorbeeld of nog wat last minute cadeautjes inpakken.

Na minimaal een uur haal je het deeg uit de koelkast, strooi je wat bloem op het aanrecht en rol je het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.

Ik heb dit nog eens door de helft gesneden, elke lap op een snijplank gelegd en nog heel even in de koelkast gezet terwijl ik de koekjesstekers bij elkaar zocht en de bakblikken bekleedde met bakpapier. Als je daarna al je koekjes uitgestoken hebt kun je ze het beste nog weer even in de koelkast of zelfs in de vriezer leggen tot ze stevig zijn. Dit is met een klein kwartiertje. Mijn bakplaat past echt niet in 1 van deze twee dus ik heb de koekjes gewoon gebakken in bakblikken, die passen namelijk wel in de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden en stop je bakblik in de oven als deze zover is. Bak de koekjes goudbruin in 15-18 minuten.

 

Klinkt dit echt veel te vermoeiend? Ren dan naar de winkel en kies leuke koekjes uit die je zelf gaat versieren. Ziet er net zo gezellig uit en dan weet je zeker dat de koekjes niet kunnen mislukken..

 

Sterren kerstkoekjes

Je kunt natuurlijk zelf een glazuur maken, maar ik ben lekker lui geweest en heb dr. Oetker aan het werk gezet. Dit glazuur hoef je alleen maar even warm te maken en kun je eventueel nog kleuren met voedingskleurstof. simple-thoughts-simpel-versierde-ster-kerstkoekjes Voor de sterren heb ik het glazuur gewoon wit gelaten. Doe een gedeelte in een boterhamzakje en knip een klein puntje af. Maak eerst een rand, maar ga niet te dicht op de rand van het koekje. Dit glazuur gaat namelijk nog iets lopen. Vul daarna de hele ster met het glazuur.

simple-thoughts-simpel-versierde-ster-kerstkoekjes-glitterEventueel kun je er nog leuke strooisels op strooien zoals sterretjes of suiker. Doe dit wel gelijk en druk grotere dingen iets aan.

simple-thoughts-simpel-versierde-ster-kerstkoekjes-strooiselJe kunt ook een leuke zigzagstreep maken en die versieren met zilveren balletjes. Houd deze balletjes trouwens niet in je hand, door de warmte verdwijnt het zilver dan namelijk.

 

Kerstboom kerstkoekjes

simple-thoughts-simpel-versierde-kerstboom-kerstkoekjesGebruik het witte glazuur en voeg hier wat groene kleurstof aan toe. Een mini puntje is vaak al genoeg. Roer het goed door en stop ook dit glazuur in een boterhamzakje. Knip een klein puntje af. Maak een zigzagbeweging naar de punt van de kerstboom toe.

simple-thoughts-simpel-versierde-dennenboom-kerstkoekjes Versier met balletjes en strooisels. De balletjes lijken net kerstballen, maar ik ben toch wel erg gek op die mini sterretjes!

 

Rendier kerstkoekjes

simple-thoughts-simpel-versierde-rudolf-rendier-kerstkoekjes Heb je geen kerstkoekjesstekers in huis en wil je toch kerstkoekjes maken? Gebruik dan een ronde koekjessteker of een glas. Hier maak je namelijk heel simpel rendieren mee.

Smelt een klein beetje pure chocolade au bain marie en schep dit in een boterhamzakje. Knip hier een klein puntje vanaf en maak hier de oogjes het gewei mee.

simple-thoughts-simpel-versierde-rendier-kerstkoekjesVoor de neus kun je het witte glazuur van de sterren/kerstbomen rood kleuren met kleurstof of, nog makkelijker, plak met de chocolade een rode m&m vast. Ik heb speciaal geen m&m’s gebruikt, want dan was er wel heeeeel veel zoetigheid in huis wat op 1 of andere manier altijd ook heel snel op is.  Er zijn trouwens ook chocoladestiften te vinden, als je het jezelf nog makkelijker wil maken.

Laat de koekjes een half uurtje drogen voordat je ze cadeau geeft of in de koekjestrommel stopt.

 

Kerstkoekjes en warme chocolademelk

simple-thoughts-simpel-versierde-kerstkoekjes-chocolademelkKoekjes met warme chocolademelk. Volgens mij is dat de perfecte combinatie! Verwen iedereen met een kop warme chocomelk met een flinke toef slagroom, versier deze eventueel en steek er een kerstkoekje in.

simple-thoughts-simpel-versierde-ster-kerstkoekjes-chocolademelk

Als er nu ook nog sneeuw kwam met de kerst dan was het met de kerstkoekjes en chocolademelk erbij helemaal perfect! Helaas moeten we die sneeuw er waarschijnlijk zelf bij gaan bedenken. De koekjes smaken trouwens ook heerlijk met een kop thee of koffie!

Wat vind jij ervan? Zijn deze kerstkoekjes geen super schattig cadeau?

 

Ik ga er weer vandoor, die kerstkoekjes worden niet vanzelf opgegeten, toedels!

 

Liefs, Anne

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge