want simpel is veel leuker!
simple thouhgts make-up basics foundation
BeautyMake-up

Foundation | Make-up basics

Foundation, ook wel de basis genoemd. De basis van make-up basics? Nee, de basis voor het begin van een compleet pakketje opmaken!

Van alles wordt behandeld in make-up basics, van een egale huid, tot het opmaken van je ogen en lippen. Moet je dat dan allemaal op je gezicht smeren? Nee, hoor! Gebruik ervan wat jij  handig vind en laat weg waar jij nou echt geen zin in hebt. Het blijft toch op Simple Thoughts staan, dus je kunt het altijd nalezen!

Foundation

Foundation is al even besproken bij de uitleg over concealer. De meeste mensen weten ook wel wat het is of gebruik het al. Foundation of fond de teint is een huidskleurige, meestal vloeibare substantie om lichte oneffenheden te vervagen en je gezichtskleur te verbeteren. Foundation zorgt voor een rustige, egale en gezonde basis. Heb je bijvoorbeeld kleine vlekjes, veel rood of juist een wat grauwer gezicht, dan kun je dat verbeteren met foundation. Dit is niet bedoeld om je een bruinere kleur te geven, daar hebben we namelijk bronzer voor.

Dekking en soorten foundation

Nee, je hoeft je niet te verstoppen. Alleen maar te bedenken hoe sterk de foundation moet dekken. Licht, natuurlijk en een beetje doorschijnend? Of wil je niets meer zien van die oneffenheden en moet de foundation super goed dekken? Het kan natuurlijk ook zijn dat je een wat glanzende foundation wil. Het is soms even zoeken naar het perfecte product, maar het kan allemaal!

Vloeibare foundation is in een lichte tot sterke dekking en voor alle huidtypes te krijgen. De naam zegt het al: dit is erg vloeibaar en brengt daardoor makkelijk aan.
Let op bij een matte foundation, omdat deze er al wat droger uitziet is het namelijk niet geschikt voor de droge huid. Voor de vette huid is een matte foundation dan weer perfect. Met een droge huid of wat oudere huid is een foundation op olie basis weer extra fijn. Het huidtype, de dekking en of het een matte of glanzende foundation is altijd wel terug te vinden op het flesje of op het schap. Gelukkig veranderd er ook altijd veel in make-up land. Zo kan het best zijn dat je een licht matte foundation toch kunt gebruiken voor een droge huid omdat er meer verzorging in zit. Kijk en test! Die testers staan er niet voor niets..

simple thoughts foundation make-up basics

Crème of mousse foundation is een foundation die als een crème aanvoelt, maar uiteindelijk wat matter wordt en een poederlaagje achterlaat. Perfect voor normaal tot vette huid, maar bijvoorbeeld John van G heeft een hele fijne crème foundation, die zelfs voor de wat drogere huid erg goed werkt. Vaak kun je het afpoederen overslaan bij deze foundation.

Stick foundation ziet eruit als een soort lipstick. Je kunt hier strepen mee op het gezicht zetten en deze dan verder uitwerken. Geschikt voor de normale huid. Omdat dit niet de allermakkelijkste variant is word het niet veel gebruikt.

Gel foundation is een wat dunnere substantie die snel intrekt en geschikt is voor alle huidtypes.

Getinte dagcrème is lekker makkelijk en heeft een hele, hele lichte dekking. Naast het verzorgen van je gezicht (dagcrème) zit er gelijk een klein tintje in. Voor allerlei huidtypes te krijgen.

BB-cream is weer een stapje meer dan de getinte dagcrème. Het heeft meer dekking, maar ook meer verzorging. Ook BB is voor allerlei huidtypes te krijgen.

Compact poeder. Ja, ook poeder kun je als basis gebruiken. Voor een lichte tot medium dekking en een normale tot vette huid is dit zeer geschikt. Poeder kun je alleen zo gebruiken of over je foundation heen. Je fixeert dan je foundation en zorgt dus dat deze extra lang blijft zitten. Bij een gecombineerde/vette huid is het slim om dit eigenlijk altijd te doen en dan vooral de T-zone (voorhoofd, neus en kin) te poederen. Dit zorgt ervoor dat deze plekken niet zo snel gaan glimmen of dat je foundation magisch verdwijnt.

Het handige van poeder is dat je het tussendoor even kunt bijwerken. Daarom dat veel poeders in een doosje met spiegel zitten. Even bijwerken en je kunt er weer tegenaan!

 

De juiste kleur

simple thoughts make-up basics foundation poeder

Foundation en poeder gaat op je gezicht en test je dus op je gezicht, het handigste is op je kaaklijn zodat je kunt zien hoe het zowel bij je wang als bij je nek uitvalt. Wel kun je eerst even op je hand “proefdraaien”. Het slimste is om met een naakt gezicht te gaan shoppen en het uit te proberen op je kaaklijn. Niet in paniek raken van het “naakt” over straat, je ogen of lippen opmaken mag wel. Vraag advies in de winkel, ja, ook in een drogisterij kunnen ze je goed advies geven. Jij bent degene die beslist, mijn tip is om even buiten in het daglicht te kijken hoe het eruit ziet. Zie je de kleur bijna niet? GEWELDIG! Veel mensen vinden dit gek klinken, maar dan heb je de perfecte kleur gevonden! Nee, ik herhaal het nog 1 keer: voor meer kleur moet je toch echt even bij de bronzer of een blush aankloppen!

Kijk naar de ondertoon van je huid. Je hebt de keuze uit geel of rood. Probeer de foundation hier zoveel mogelijk op aan te passen. Dus gele foundation bij gele huid. Twijfel je? Geel kan bijna altijd. Heb je een heel rode huid, neem dan geen foundation met een rode ondertoon, maar een iets gelere ondertoon. Bij een grauwe, vale huid is een gele ondertoon ook een slimmere keuze want zo gaat de huid wat meer stralen. Bij een hele bleke huidskleur is het even uitproberen, want dan kunnen allebei de ondertonen.

 

Nog wat extra tips

♥ Eigenlijk vind ik basis geen goed woord voor de foundation, want de basis moet toch echt je verzorging zijn: dagcrème. Zonder een goed verzorgde huid kun je de duurste foundation kopen, maar dat maakt dan helemaal geen reet ehh helemaal niks uit! Foundation voor lichte huidjes bevat veel talk, let op als je in de zomer wat bruiner bent geworden, je wilt geen witte waas krijgen!

♥ Let op bij sproeten, ze kunnen grijs worden door de foundation. Gebruik een licht dekkende foundation en breng extra dun op de sproetjes aan.

♥ Foundation altijd even goed schudden voor gebruik. Vooral als deze op oliebasis is. Crème of mousse hoef je natuurlijk niet te schudden, al kan het helpen voor het extra luchtig aanbrengen, hihi.

♥ Foundation breng ik het liefste met mijn handen aan, maar er zijn ook speciale kwasten of sponsen voor het aanbrengen van de foundation. Het is maar net wat je fijn vind. Ik zeg altijd maar: met de vingers is gratis, dus probeer dat eerst eens 😉

♥ Alsjeblieft, gebruik die sponsjes die soms bij je poeder zitten niet. Een goede kwast heb je al rond de €5,- en dat is het echt waard voor een mooi aangebrachte basis zonder gekke vlekken.

♥ Is je foundation te dekkend? Meng hem met een beetje dagcrème.

♥ Ook kleuren kun je mengen, het is ook helemaal niet gek om een andere kleur te gebruiken in de zomer en in de winter. Tenminste als je een beetje kleurt in de zomer, dat is dan wel weer een voordeel met mijn lichte huid: ik heb aan 1 kleur genoeg!

♥ Een feestje met veel foto’s? Vermijd een beschermingsfactor. Dit reflecteert namelijk en zo kun je  spierwit lijken op de foto’s.

 

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust hieronder of stuur even een mailtje! Ook als je vragen hebt voor een van de volgende make-up basics hoor ik ze graag. 🙂

 

Liefs, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge