want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-zoutdeeg-kerstbal-pootafdruk-kerstboom
DIYDog

DIY – Pootafdruk maken in zoutdeeg

Een pootafdruk maken in zoutdeeg. Gezellig om op te hangen in de Kerstboom, leuk als cadeau of als een herinnering aan je lieve hond(en).

Nee, geen paniek Candy gaat echt nog niet het hoekje om (ze word 101, had ik dat al eens verteld?). Het lijkt me gewoon leuk, voor als ze de 101 niet haalt, om een herinnering aan haar te hebben. Ook vind ik het gezellig om de kerstboom met haar pootjes te versieren. In onze Kerstboom hangt van alles. Zo maakte ik ooit een schelpenkerstbal als herinnering aan Zanzibar en nu komen er dus pootjes bij! Hier kun je onze Kerstboom bewonderen..

Oke, terug naar de pootjes. Er zijn een twee dingen waar je rekening mee moet houden: schone hondenpootjes en een hond die niet hyper actief is. Je wilt namelijk niet dat je hond op het moment van de afdruk denkt dat het een leuk spelletje is en spastisch gaat doen. Dan krijg je eerder een vreemde berenpoot, dan een schattig hondenpootje.

Wij hebben eerst even heerlijk gewandeld, daarna de pootjes schoongemaakt en de pootafdrukken gemaakt. Het ging goed. Candy dacht alleen dat ze daarna ook een hapje deeg mocht, gelukkig kon ik het net op tijd weghalen.

 

Zoutdeeg recept

Het deeg is heel simpel. Mix 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water. Ik heb 1 cup bloem gebruikt en halve cups voor het water en zout. Dit is genoeg voor 4 pootafdrukken. Mix de ingrediënten tot een deeg en voeg eventueel iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is of een beetje water als het te droog is.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 1 centimeter dik en steek hier rondjes uit. Deze rondjes zijn 9 centimeter groot. Je kunt ze kleiner of groter maken, kijk even wat mooi is bij het pootje van je hond (of kat, cavia, konijn, kind, …). Je kunt het ook minder dik maken, maar ik wil juist goed die pootafdruk zien en toch een mooie vorm houden.

simple-thoughts-zoutdeeg-pootafdruk-kerst

Pak de pootjes erbij en drukken maar! Ik had de rondjes op bakpapier in een bakblik gelegd en deze voor een zittende Candy gehouden. Pootje gepakt en erin gedrukt. Druk niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. Knuffel en beloon je hond als het gelukt is! 😉

Maak een gaatje met een rietje of voorzichtig met een prikkertje en zet het bakblik in de oven voor ongeveer 3 uur of tot het deeg helemaal droog is. Ik heb ze halverwege omgedraaid. Als je dunnere of kleinere rondjes hebt zijn ze natuurlijk sneller droog. Je kunt ze ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel een paar dagen.

 

De pootafdruk versieren

Laat het zoutdeeg even goed afkoelen en dan is het tijd om te versieren! Pak de Modpodge, verf en glitters er maar bij!

simple-thoughts-diy-zoutdeeg-pootafdruk-kerstLui als ik ben heb ik eerst het hele rondje geverfd. Ik had eerlijk gezegd geen zin om netjes om de pootafdruk heen te schilderen. Twee zijn er helemaal wit gemaakt en 1 zwart. Over de natte verf heb ik gelijk het roze pootje gemaakt en daarna voorzichtig bestrooid met een klein beetje witte glitters op de roze verf en veel glitters op het witte.

simple-thoughts-zoutdeeg-pootafdruk-glitters

Bij de zwarte is de pootafdruk met Modpodge gevuld. Daarna gingen de glitters erop. Dit doe ik trouwens op de extra luie manier. Niet netjes de glitters erop sprenkelen, maar gewoon een berg glitters erop laten vallen, kiep het teveel boven een a4tje eraf. Zo kun je makkelijk een kokertje maken en het zo weer in het bakje gieten.

simple-thoughts-diy-zoutdeeg-pootafdruk-kerst-glitters

De rode is op dezelfde manier als de zwarte gedaan. De linker heeft geen laagje verf, alleen maar Modpodge met glitters. Eerst witte glitters over het geheel (behalve pootafdruk) en daarna de pootafdruk met koper glitters.

Ook de achterkant is geverfd en daar staat haar naam en het jaar op. Bij de rode variant is de rand versierd met een koperstift en staat Candy aan de voorkant geschreven. Spuit ze af met blanke lak of doe er een laagje Modpodge overheen, zodat niet je hele huis onder de glitters zitten en de pootafdrukken mooi blijven.

simple-thoughts-zoutdeeg-pootafdruk-kerstboom

Doe er een leuk lintje door en ze kunnen de boom in of versier er een cadeautje mee. Candy’s eerste pootwerkje hangt in de boom. Al is het stiekem niet haar eerste kunstwerk. Ze is namelijk ook heel goed in “nose-art” je weet wel de ramen van de auto die prachtig versierd zijn met vegen en afdrukken van haar neus.

De zwarte hangt nu nog in de boom, maar na de Kerst krijgt deze een mooi plekje boven de letters bij Candy’s hokje, want ook na de Kerst zijn ze natuurlijk hartstikke leuk!

 

Super schattig toch? Vind je ook niet dat Candy een perfecte pootafdruk heeft?

 

Liefs, Anne en een pootje van Candy

Helemaal leuk deze pootafdruk van zoutdeeg maar geen zin of tijd om een reactie achter te laten? Klik dan op het hartje hieronder om te laten weten dat je het wel een leuk artikel vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge