want simpel is veel leuker!
simple thoughts waxinelichthouders van gips fles
DIYHome

Waxinelichthouders van gips

Gips, beton en cement, ik vind het helemaal leuk! Waarom dan niet zelf aan de slag? Eerst maar eens proberen met gips! Dit droogt snel en is dus ideaal voor mensen met weinig geduld.Op Pinterest zag ik wel eens waxinelichthouders van gips voorbij komen. Leuk en simpel, wat het eigenlijk nog leuker maakt! Gips (sneldrogend) koop je bij bouwmarkten, online, bij hobbywinkels en zelfs bij Bart Smit! Verder heb je een emmer, iets om te roeren, waxinelichtjes en mallen nodig. Kies voor iets wat eventueel weggegooid mag worden. Denk aan siliconen vormen of plastic verpakkingen, melkpakken, flessen of maak een mal van karton die je goed dicht plakt met plakband of tape. Ik herhaal: goed dicht plakt met plakband of tape! Beplak ook de binnenkant met plakband, anders blijft het karton plakken aan het gips. Dat klinkt veel te ingewikkeld, ik heb voor lege drinkflessen gekozen. Een grote fles en twee kleinere heb ik gebruikt.

simple thoughts waxinelichthouder gips plastic fles

Waxinelichthouders van gips maken

Vandaag de uitleg met de lege drink flessen. Zaag met een mesje de flessen door. Hoever? Dat ligt eraan hoe hoog je de houders wil maken, ik heb ze niet zo hoog gemaakt dus 2/3 van de fles af is dan voldoende. Maak de mallen goed schoon en droog.

Meng het gips volgens de verpakking, maak dit niet te dun! Giet het in de mallen en druk de waxinelichtjes erin. Doe dit gelijk. Ik was zo slim om eerst het emmertje om te gaan spoelen. Toen ik de lichtjes erin wilde drukken was het bovenlaagje al aan het harden.

Extra leuk en simpel: meng wat acrylverf door het gipsmengsel voor leuk gekleurde houders.

Ik moet even opbiechten dat ik heb gelogen. Dit is niet ideaal voor mensen met weinig geduld. Ja, als je het gips goed aanmaakt is je gips na een uur of twee droog genoeg om uit de mal te halen en verder te laten drogen. Dit ligt er natuurlijk wel aan hoe groot je vorm is. Uit de mal laat je het dan nog verder drogen.

Het gips is ook zeker sneldrogend, dat stuk is niet gelogen. Alleen niet sneldrogend als in de 5 minuten die ik verwachte. Ongeduldig als ik ben heb ik er wel wat op gevonden. Het mengen en gieten heb ik extra makkelijk ’s avonds gedaan, zo kon het de hele nacht drogen en wist ik zeker dat het goed droog was! ’s Ochtends heb ik ze uit de mal gehaald en overdag verder laten drogen. Doe niet zoals mij, maar haal ze na ongeveer 2 uur uit de mal, ga lekker slapen en laat ondertussen de vormen een nachtje drogen. Zo is het misschien geen snel werkje, maar zeker een simpele!

simple thoughts waxinelichthouder gips
Waxinelichthouders van gips verder bewerken

Haal de houders uit de flessen. Dit doe je door de mal voorzichtig open te snijden, als je een rechte fles hebt kan je vorm ook zonder snijden eruit komen. Doe dan zoals een Mona toetje en maak een gaatje aan de onderkant.

Eventueel kun je de randjes van de waxinelichthouder nog (voorzichtig!) bijsnijden, bijschaven of schuren. Gebruik hiervoor een mesje en schraap voorzichtig over het gips of gebruik schuurpapier. Ik heb vooral de bovenkant nog flink bij geschaafd. Ik heb golven gemaakt in de kleine houdertjes en de grote houder heb ik wat gladder gemaakt.

Je kunt de waxinelichthouders verven met acrylverf, zoals ik heb gedaan. Nadat ik terug kwam van werk waren de houders droog en konden ze geverfd worden. Laat dit even drogen, dit gaat sneller dan het gips zelf.
simple thoughts waxinelichthouder gips sneldrogendsimple thoughts waxinelichthouder gips fles

Klaar zijn de waxinelichthouders van gips! Ik vind ze leuk 😀

Liefs, Anne

Join the discussion

  1. Esmeralda

    Oh die zijn leuk! Fijne kleurtjes ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge