want simpel is veel leuker!
simple thoughts basilicumplant verzorgen basilicum
Uncategorized

Basilicumplant verzorgen

simple thoughts basilicumplant verzorgen

Heerlijk basilicum! Door de salade, caprese salade, pasta, zelfgemaakte pesto en bij aardbeien (ook uit eigen tuin natuurlijk). Extra leuk om je eigen plantje te hebben staan, maar je basilicumplant verzorgen, hoe doe je dat? Vandaag wat tips en trucs voor een volle en gezonde basilicumplant.

Op zich is een basilicumplant verzorgen niet zo heel moeilijk, het is eigenlijk wel een makkelijke plant. Wel zijn er een aantal dingetjes waar je even op moet letten.

Basilicumplant verzorgen

♥ Haal je basilicumplant uit het plastic potje en zet hem in een grotere pot met aarde. Het liefste een pot met een gat aan de onderkant.

♥ Basilicum drinkt namelijk graag van een schoteltje 😉 zo nemen de wortels het water op. Vandaar een pot met een gat.

♥ Heb je geen pot met een gat? Geeft niet, doe dan wel een laagje steentjes onderin de pot en geef water op de aarde, laat het niet op de basilicum blaadjes komen.

♥ Geef regelmatig, maar niet te vaak water. Je basilicumplant wil namelijk niet te veel water, maar wel regelmatig. De aarde mag licht vochtig zijn.

simple thoughts basilicumplant verzorgen en basilicum afknippen

♥ Oogst het liefst regelmatig, zo blijft je plant goed doorgroeien. Het beste is om een takje te pakken en deze af te knippen boven een paar bladeren waar in de oksels (ja, zo heet dat) kleinere blaadjes groeien.

♥ Komen er bloemetjes in je plant? Pluk deze er uit. De basilicum moet zijn (of haar?) energie stoppen in nog meer lekkere blaadjes, niet denken dat hij klaar is omdat er bloemetjes zijn. De blaadjes gaan anders ook bitter smaken, bah!

♥ Heb je eigenlijk geen basilicum nodig? Pluk dan wat topjes eraf. Zo blijft je plant wel goed groeien.

♥ Basilicum is gek op zon, maar niet de hete middag zon. Mijne staat gezellig in de keuken, zo kun je er makkelijk bij, het staat gezellig en basilicum jaagt vliegen weg.

♥ Draai de basilicumplant af en toe om. Zo kan elk stukje plant genieten van de zon, ik doe dit meestal tegelijk met het water geven.

simple thoughts basilicumplant verzorgen basilicum♥ Krijg je bruine blaadjes? Dan heeft je plant of te weinig zon of staat hij op de tocht.

♥ Worden de blaadjes geel? Dan geef je plant te veel water. Regelmatig, maar niet te vaak water geven en de aarde mag niet nat aanvoelen, wel licht vochtig.

♥ Verkleuren van de blaadjes kan ook betekenen dat je plant te weinig ruimte heeft of bij een dichte pot er te weinig steentjes aan de onderkant zitten.

♥ Zijn er een paar blaadjes verkleurt? Knip deze af en probeer het probleem op te lossen zodat niet je hele plant eraan gaat.

♥ Wil je liever je basilicumplant buiten neerzetten? Zorg dan voor een zonnige plek. Mocht je ook tomatenplanten hebben, plant deze dan bij de basilicum. Zo krijg je lekker smakende tomaten!

♥ Voeg basilicum op het laatste moment aan je gerecht toe, dat smaakt het lekkerste.

simple thoughts basilicumplant verzorgen paarse basilicum♥ Extra leuk: er zijn verschillende soorten basilicum. De “normale” groene kent iedereen wel, maar er bestaat ook paarse basilicum (foto boven), anijs-, citroen-, griekse-, thaise- en kaneelbasilicum. Meestal te vinden bij een tuincentrum.

 

Achja, eigenlijk is je basilicumplant verzorgen, niet meer dan een beetje aandacht, liefde en vooral er lekker van smullen!

 

Liefs, Anne

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge