want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-finding-dory-disney-levenslessen
DisneyLove

Disney levenslessen – Finding Dory

Na jaren en jaren van wachten is daar dan eindelijk het vervolg op 1 van mijn lievelingsfilms: Finding Dory! Ook van deze film (die je echt MOET zien) kun je weer veel leren…

14 jaar geleden was daar dan een film over een klein clownsvisje Nemo die ontvoerd wordt. Zijn vader Marlin gaat op zoek en krijgt daarbij hulp van Dory. Het meest lieve en schattigste visje die ik ken (haha) en die ik ooit in het echt heb mogen ontmoeten tijdens het duiken in Zanzibar! Zucht. Je snapt natuurlijk wel dat ik, ondanks de duikbril en mondstuk in mijn mond als een gek Doooooorrryyy aan het roepen was. Goed, dat was dus een grote duikwens van mij en extra leuk dat ik daarnaast ook Nemo en een boel andere Finding Nemo vriendjes heb mogen bewonderen!

Ik dwaal een beetje af. Terug naar de film. Na jaren wachten en gezeur is dan eindelijk het vervolg er! Ik vond het best wel spannend, want een vervolg kan twee kanten opgaan. Het kan een super gave film worden, of een slap aftreksel. Zeker omdat de titel redelijk gelijk is, was ik een beetje bang dat het precies zo’n zelfde soort film zou worden. Dat is gelukkig niet zo en ik heb hem stiekem al een tweede keer gekeken! Rennen naar de bios allemaal! Omdat ik echt vind dat dit een film is die je gezien moet hebben probeer ik in deze levenslessen niet te veel te verklappen van de film.

Ik liet jullie al een trailer zien bij de Finding Nemo Levenslessen, maar voor het geval je die gemist hebt:

 

Be you — unapologetically

Wees gewoon jezelf, zonder je daarvoor te schamen of sorry voor te zeggen. Een Dory met geheugenverlies, een Inktvis die per ongeluk “inkt”, een bijziende walvis, een Marlin die af en toe gewoon een botte lomperik is. Wees gewoon jezelf, want dat is het mooiste wat je kunt zijn!

 

When something is too hard, there is always another way

simple-thoughts-disney-levenslessen-finding-dory-familieWijze les van Charlie, de vader van Dory. Als het je echt niet wil lukken, stop dan, maar geef niet op. Er is namelijk altijd een andere manier om iets te doen!

 

Don’t let your weaknesses define you

Dory heeft best wel iets lastigs om met zich mee te slepen: “short term memory los” of “short term remembery los” zoals baby Dory zegt (denk aan Nemo met z’n anemoon, zo schattig!). Toch laat ze zich daardoor niet kennen. Als ze zich haar ouders herinnert en naar ze op zoek wil gaan maakt Marlin een opmerking over hoe ze zich dat kan herinneren terwijl ze niet eens kan onthouden wat er net gebeurd is. Pff, Dory laat zich niet kisten en neemt Marlin en Nemo gewoon mee op avontuur. Van haar minder goede eigenschap trekt ze zich niks aan.

 

You can do anything if you put your mind to it

simple-thoughts-disney-levenslessen-finding-doryDit is toch wel de grootste levensles van de film. Misschien een levensles die al door meerdere films is gebruikt, maar ik vind toch wel dat deze les in Finding Dory super goed gebruikt word. Je kunt echt alles, ja ook jij, echt waar!

 

You are capable of more than you can imagine

Als Dory op zoek gaat naar haar ouders leren we haar steeds beter kennen. Je krijgt medelijden met haar, maar vind haar ook een stoere vis. Een doorzetter, die toch erg onzeker kan zijn. Gelukkig wint het doorzetten het en zwemt ze moedig door. Blijf doorzetten, want je kunt echt meer dan je denkt!

 

What would Dory do?

simple-thoughts-disney-levenslessen-finding-dory-quoteJa, ze is maar een visje, maar wel een vis die sterk en stoer is. Ze vertrouwt haar intuïtie, is een doorzetter, impulsief, heeft een groot hart, ze maakt zich niet zorgen over de toekomst en heeft vertrouwen in hoe het allemaal verder zal gaan. Ze doet dit allemaal op haar zorgeloze Dory manier. Ja, ik zal vaker denken “wat zou Dory doen?” Als ik een walvis zie ga ik walvis praten, als ik schelpen zie volg ik ze tot waar ze me brengen en als ik het even niet meer weet denk ik aan de volgende levensles:

 

Just keep swimming

Dory’s beroemde levensmotto: gewoon blijven zwemmen! Iedereen kan wel wat van dit motto leren. Het maakt niet uit hoe erg of niet erg de situatie is. Blijf niet hangen in het verleden, raak niet in paniek, maar blijf positief. Just keep swimming!

 

More than just friends, they are destiny

Je zou toch denken dat als Dory haar familie vind, ze bij hun wil blijven en de clown visjes achterlaat. Niets is minder waar, want zoals ze het zelf zo mooi zegt: Nemo en Marlin are more than just friends, they are destiny. Vrienden kunnen ook je familie zijn of heel erg belangrijk in je leven zijn. Je hebt ze allebei nodig!

 

Darn it, no matter how hard I tried I couldn’t forget you

Ahhh, woorden waarmee dat gekke blauwe visje je hartje laat smelten! Dit vind ik toch wel de mooiste levensles uit de film. Een vis die alles vergeet, maar niet haar beste vriend kan vergeten! Sommige mensen/vissen horen gewoon in je leven en die krijg je gewoon niet uit je hoofdje, of dat hoofd nou zo klein is als die van een vis of zo groot als een mens..

 

Heb jij Finding Dory al gezien?!

 

Pssst! Voordat ik het vergeet, er is wat nieuws op het blog. Ik merk (en hoor) namelijk dat veel mensen de artikelen wel leuk vinden, maar geen zin hebben om een reactie achter te laten, terwijl ik dat juist zo leuk zou vinden. Gelukkig begrijp ik het wel en heb ik er wat leuks voor bedacht: als je ietsjes naar beneden scrolt zie je een klein hartje met de tekst LEUK! erbij. Als je daar op klikt laat je aan mij weten dat je het artikel leuk vond om te lezen. Geen gedoe met een reactie achterlaten of een like via Facebook geven (wat natuurlijk ook hartstikke leuk is). Gewoon lekker simpel een hartje aanklikken, meer niet! Dus krijgt deze Finding Dory levenslessen een hartje van jou?

Liefs, Anne

 

Join the discussion

 1. Anne - Ditisanne.nl

  Nice! Ik heb Finding Dory nog niet gezien maar vind over het algemeen wel dat er in veel goede Disneyfilms een dubbele lading zit, erg leuk! Finding Nemo is ook één van mijn favorieten, zo leuk!

  • Anne

   Oeeh, als Finding Nemo een favoriet is moet je zeker Dory gaan kijken! Disney is gewoon zo leuk 😎

 2. Yvonne

  Lijkt me een heel leuke film die wij zeker nog willen zien. De laatste keer in de bioscoop kop zoonlief voor de film huisdiergeheimen. Die was ook leuk. Disney films zijn wel echt mooi voor jong en oud.

  • Anne

   Ahh, huisdierengeheimen heb ik gisteren gezien. Inderdaad ook erg leuk! Dory moet je echt kijken hoor, Yvonne. Baby Dory is zooo schattig 🙂

 3. Lodi

  Niet gezien, maar als ik dit lees denk ik dat ik er ook zeker van zou genieten. Toch snel eens doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge