De lepelplant, een plant die je vast wel eens hebt zien staan, maar weet je ook hoe simpel deze plant te verzorgen is?
Er zijn al verschillende planten voorbijgekomen op Simple Thoughts, eerder waren dit de woonplant van de maand, bedacht door Bloemenbureau Holland en met hulp van mijn bloemist. 😉 Eerlijk gezegd vond ik die woonplant van de maand niet zo leuk, ik vind het leuker om jullie enthousiast te vertellen over een simpele plant. Een plant die zelfs ik kan verzorgen, die heel makkelijk te verzorgen is of de moeite waard is om wat minder makkelijk te zijn. Een plant die past bij Simple Thoughts: simpele planten!
Juist ik draaf een beetje door, maar je snapt het idee. Ik heb het hier ook nog even uitgelegd.
Lepelplant – Spathiphyllum
Vandaag is de lepelplant aan de beurt of als we hem een moeilijke naam willen geven: de Spathiphyllum, maar Lepeltje klinkt wat makkelijker. Een plant die het bij mij al een jaar overleefd! Dat klinkt misschien als niet zo heel erg lang, maar voor mij is dat net zo lang als 10 jaar. Een heel jaar waarin de plant bijna flauwviel van de dorst en soms zweette van het teveel aan water. Jep, deze plant is een echte volhouder, deze plant is een Anne-proof-plant!
In Amerika is er een onderzoek geweest naar luchtzuiverende planten. De Spathiphyllum kwam daar als bovengemiddeld luchtzuiverend uit de test. Ik vond het bij ons thuis al zo ruiken naar zuivere lucht! Alle gekkigheid op een stokje, een schone lucht door wat planten is toch heerlijk?
Omdat de lepelplant uit het Amazone gebied komt kan hij erg goed tegen water, sterker nog hij is er dol op! Als de Amazone buiten zijn oevers treed kan de plant zelfs onder water overleven, wat een bikkel hè?
Naast een bikkel is het ook nog eens een mooie plant met frisse, rechtopstaande bladeren waarin de nerven mooi zichtbaar zijn. De witte bloemen steken er vaak een stukje bovenuit en soms hebben deze bloemen wat groene strepen door het wit lopen.
Deze mooierd is trouwens te koop bij Artifleur by Edwin!
Waar zet je de Lepelplant neer?
De Spathiphyllum staat niet graag in de volle zon. Vermijd daarom in ieder geval de felle middagzon. Om het even precies uit te leggen is de perfecte plek een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kun je ongeveer 2 tot 3 meter afstand aanhouden. Voor een raam op het zuiden een afstand van 3-4 meter.
Bij mij staat hij niet eens in de zon, sterker nog hij staat op het moment in de badkamer en daar vermaakt Lepeltje zich prima!
Kamertemperatuur is prima. In de zomer mag de plant naar buiten, maar pas dus op: niet in de felle zon!
Simple meter ♥♥♥♥♥
De lepelplant is gek op water! Als hij dorst heeft gaan de bladeren hangen. Geen paniek! Geef een flinke slok water en de bladeren gaan al snel weer normaal staan. Probeer de plant twee keer per week water te geven. Lukt dit niet (zoals bij mij) kijk dan goed naar de bladeren. Als die een beetje slap hangen geef je water.
De Spathiphyllum is ook gek op een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zou eigenlijk heel goed zijn voor hem. Ja, je hoort het al: zou. Ik zou niet eens weten waar mijn sproeiertje ligt! Toch is het wel goed om vooral in de winter te sproeien, door de verwarming krijg je namelijk een droge lucht in huis. Dit is voor jezelf en voor de Lepelplant geen pretje. Sproeien maakt de kans op nieuwe bloemetjes groter. Toen ik dit las heb ik voor de makkelijke weg gekozen en heb ik de plant verhuisd. Lepeltje staat nu gezellig in de badkamer waar er na elke douchebeurt gelijk een soort van sproeibeurt gegeven wordt. Ik bedenk me nu dat Lepeltje ook al een paar weken geen water heeft gehad, hij vermaakt zich echt prima op de badkamer!
Tips
Bruine bladeren? Dan is de lucht te droog, sproeien maar!
Gele bladeren? Te veel zon, Lepeltje moet verhuizen..
Groene bloemen? Ai, nu heeft hij te weinig licht.
Uitgebloeide bloemen knip je zo laag mogelijk weg.
Doe dit ook met oude en lelijke blaadjes.
Het vermeerderen kan door het doormidden scheuren van de pol. De beste tijd om dat te doen is nu!
Lepelplanten zijn licht giftig. Het blad is schadelijk voor dieren of kinderen als ze dit opeten. Niet doen natuurlijk, maar dit was voor mij de tweede reden om de plant naar de badkamer te verplaatsen!
Wat denk je, kun jij ook een Lepelplant in leven houden?
Liefs, Anne
Pingback: Simpele planten - de Cactus - Simple Thoughts