want simpel is veel leuker!
simple thoughts disney levenslessen belle en het beest
DisneyLove

Disney levenslessen – Belle en het Beest

Ahh, Belle en het Beest! Na het voor de zoveelste keer kijken van de tekenfilm, moest ik er toch wel een Disney levenslessen momentje van maken. Zeker nu de nieuwe film ook uit is! Stiekem zitten er hele mooie levenslessen in deze prachtige film.

Ik hoop niet dat je deze prachtige film nog nooit gezien hebt. Dat kan namelijk echt niet. Dit is zo’n Disney klassieker, die moet je gewoon gezien hebben! Ik weet dat ik dat bij een heleboel Disney films zeg, maar dit is toch wel echt een klassieker onder de klassiekers. Als je nog nooit de tekenfilm of de nieuwe film gezien hebt, kan het zijn dat ik wat dingetjes verklap. Gelukkig leer je wijze lessen tijdens deze spoilers (die ik bij een film uit 1991 eigenlijk geen spoilers meer kan noemen) dus ik denk dat je gewoon verder kunt lezen, maar daarna moet je deze film echt gaan kijken hoor!

Ik vind het heel leuk om Disney films in het Engels te kijken. De grapjes zijn dan net even anders en ik vind het vaak wat beter kloppen, al blijft de Nederlandse versie altijd erg leuk en die liedjes kan ik echt helemaal mee zingen: tijdenlang verhaaaald, altijd even waaaar. Dus toen ik met pen en papier in de aanslag zat heb ik wat Engelse zinnetjes opgeschreven, maakt het net even wat leuker en is goed voor je Engels moet je maar denken. Naast een kleine Engelse les valt er echt veel te leren van Belle en zelfs van het Beest.

 

She warned him not to be deceived by appearances, for beauty is found within

Het Beest lijkt qua uiterlijk in de verste verte niet op de knappe prins op het witte paard. Met zijn scherpe tanden, grote klauwen en grimmige gezicht ziet hij er niet erg schattig uit. Ook zijn opvliegendheid, manieren en verwende houding helpen hem niet heel erg. Toch word je verliefd op dit beest met een hartje van goud. Wees net als Belle en kijk verder dan het uiterlijk om een goed innerlijk te ontdekken. Enne ja, dat kan soms heel wat tijd en geduld van je vragen, zeker als je met zo’n prins als het Beest te maken hebt.

Het Beest kon zelf niet goed kijken naar het innerlijk. Daarom werd hij, het kasteel en zijn inwoners betoverd. Hij moest voordat het laatste blaadje van de roos viel iemand liefhebben en diegene moest ook van hem houden, anders zou hij voor altijd een beest blijven. Gelukkig leert Belle ons allemaal dat het echt om het innerlijk draait en niet om je beestachtige uiterlijk!

 

Try the grey stuff, it’s delicious! Don’t believe me? Ask the dishes!” – Lumiere

Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Je weet niet wat je mist! Vooral op het gebied van eten is het toch super om nieuwe dingen uit te proberen? Het grijze spul bleek ook echt geweldig te zijn, al geloof ik er nog steeds niet veel van, het ziet er niet echt smakelijk uit…

 

True love is when you’re willing to sacrifice yourself for another

Man, man, man wat word er veel opgeofferd in deze film. Belle geeft haar vrijheid op om haar vaders plaats in te nemen in het kasteel. Beest offert zijn geluk op door Belle te laten gaan (om te zorgen voor haar zieke vader), waarna Beest bijna zijn leven geeft voor Belle als zij word aangevallen door de angstaanjagende wolven. Die wolven vond ik trouwens nu ik wat groter ben wat minder angstaanjagend, maar in de nieuwe Belle en het beest film vond ik ze wel weer een beetje eng… Soms moet je in je leven offers geven. Die kunnen klein of groot zijn, maar ze je zult er altijd wat goeds voor terug krijgen. Een glimlach, geluk of de liefde van je leven. Kijk maar naar Belle en het Beest!

 

He’s no monster Gaston, you are! – Belle

Getsie. Mensen die zichzelf helemaal het einde vinden. Die arrogant zijn en alleen maar over zichzelf kunnen praten. Van die Gastons. Weet je wat eigenlijk het gevaarlijke aan zo’n persoon als Gaston? Iedereen vind hem geweldig! Gaston die andere belachelijk maakt, oppervlakkig is, alleen maar wil trouwen met Belle omdat ze de knapste van allemaal is, iemand die alleen maar liefde voor zichzelf voelt en ik denk dat Gaston ook een echte pestkop is.
Nee, ik heb er niks mee. Misschien heb ik dat vroeger geleerd van Belle, want zij is de enige meid in het dorp die hem niet geweldig vind. Wees een beetje meer als Belle. Heb oprechte interesse in andere mensen en denk eens niet alleen aan jezelf, je kunt er alleen maar beter van worden. Negeer nu even de Gaston in je die zegt: nog beter??!

 

Cheer up child, it’ll turn out alright in the end

bron

Een kopje thee, je hart luchten, wat bemoedigende woorden van een theepot en je kunt er weer tegenaan. Nou zeg ik niet dat thee altijd wonderen kan verrichten en die pratende theepot heb ik niet, maar je hartje luchten helpt wel! Doe dat dan ook. Blijf niet met je zorgen zitten, hoe groot of klein ze ook zijn. Bespreek ze en merk hoe je er zelf beter mee kan omgaan door alleen te praten of wat advies te krijgen.

 

You don’t lose hope, love. If you do, you lose everything. – Mrs. Potts

Wat een wijze vrouw is mevrouw Potts toch! Verlies nooi de hoop. Hoop op iets moois, hoop op geluk, op liefde, gezondheid, vrede of wat dan ook. Hou vol, geef nooit op en probeer toch te genieten van het leven, of zoals de leukste vis van de hele wereld zou zeggen: just keep swimming! Lees hier de levenslessen van deze blauwe vis (Dory dus).

 

Papa, do you think I’m… Odd?

De mensen in het dorp vinden Belle maar een rare meid, een mooie meid dat wel, maar ook een rare meid. Alleen omdat ze veel leest en anders is dan de rest van de mensen uit het dorp. Het is juist goed dat ze niet hetzelfde is als iedereen, daar zijn er al zoveel van. Het maakt haar juist bijzonder, maar dan wel in de positieve zin, hihi. Schaam je niet voor jezelf, maar wees trots! Omarm juist de dingen die jou anders maken, want het maakt je speciaal en uniek.

 

Believe in Magic

Of het nou in feetjes, een spiegel die je laat zien wat je wil zien, een spiegel die je verteld wie het mooiste van het land is, een eenhoorn, een betoverde roos, een pratende kandelaar of de meer realistische vorm van magie: verliefd worden. Magie bestaat en het is geweldig! 😀

 

A chipped cup can be better than a perfect one

bron

In het begin denk je dat Chip (Barstje) wat minder is dan de andere kopjes, maar het is Chip die de mooiste bubbels kan blazen en hij helpt Belle en Maurice uit de kelder. Anders was Belle nooit op tijd bij het Beest geweest. Perfectie is niet alles en het is nog steeds het innerlijk wat telt. Als ik heel eerlijk ben vind ik Chip zelfs het perfecte theekopje. Ik denk dat in dat barstje heel mooi een theezakje kan blijven hangen, perfect!

 

Don’t settle for second best

Als je ergens tevreden mee bent is het natuurlijk helemaal prima, maar kies nooit voor je tweede keus omdat je denkt dat je niet meer of beter verdient. Belle laat in het begin van de film al aan ons weten dat er toch echt meer moet zijn dan het provinciale leventje. Volg je dromen en herinner jezelf er dagelijks aan dat je het beste verdient!

 

We all have a little ‘beast’ inside us

Ja, echt waar. Er schuilt in ons allemaal een beest. Dan bedoel ik dus niet #beastmode, maar het beest wat naar buiten komt als je gemeen doet tegen iemand. Ruzie maakt, iemand kwetst, alleen maar aan jezelf denkt en eigenlijk alleen maar je slechte kwaliteiten naar boven laat komen. Ik vind trouwens dat het echte beest in de film niet het Beest is, maar Gaston. Hij maakt alleen maar slechte keuzes en denkt alleen maar aan Gaston en het spiegelbeeld van Gaston. De levensles hiervan? Denk bij elke keuze die je hebt aan Belle en het Beest. Ga je voor de misschien wat moeilijkere, maar wel de goede keuze of laat je je beest naar buiten komen en maak je de slechte keuze?

 

You’re never to old to learn

bron

Ook al zit je niet meer op school er is altijd wel iets wat je kunt leren. Het kan iets kleins zijn of iets groot zoals toch aan een nieuwe studie beginnen. Belle is erg leergierig en was het gelukkigste meisje van de hele wereld met de bibliotheek van het Beest (waarbij ik mij elke keer afvraag of het zou passen bij ons op zolder?). Vooral het Beest leert in deze film erg veel. Liefhebben, rustig blijven, vogeltjes voeren, sneeuwballen maken, iets netter eten en zelfs lezen. Geef het maar toe, als Belle het Beest leert lezen dan smelt toch je hartje?

 

Your happily ever after might not look like one right away

Opgesloten in een toren omdat je je vaders plek in hebt genomen lijkt nou niet echt de weg naar “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Alhoewel ik niet zo snel zal aanraden om je gevangen te laten nemen door een beest in een eng kasteel, is er hier natuurlijk wel een mooie les in te vinden. Ook al denk je dat je “happy ever after” erg ver te zoeken is, het kan juist beginnen op het moment dat je het minste verwacht.

 

 

 

Weetjes

 • Op het kruispunt met de wegwijzers staat: Valencia, Anaheim (Disneyland), and Burbank, deze plaatsen waren belangrijk voor de producers
 • Het Disney roddel circuit denkt dat Gaston de moeder van Bambi vermoord heeft, dus je wil echt niet zo zijn als Gaston!
 • De tekenfilm is uitgebracht in 1991. Het idee voor de film lag al sinds 1930 op de plank en is ook in 1950 nog een keer opgepakt.

bron

 • “De dans” van Belle en het Beest is precies dezelfde dans als Doornroosje en haar prins. Luie tekenaars? Of het is gewoon een hele mooie dansen. Ik denk aan de beauty in mij dus we houden het maar bij het laatste ;).
 • Het liedje “human again” zit niet in de originele film, die hebben ze toen geschrapt. Pas later is deze toegevoegd aan de dvd versie.
 • 3 liedjes waren genomineerd voor een Oscar in 1992. Het eerste liedje van Belle & het Beest zit trouwens bij mijn lijst met favoriete instrumentale Disney muziekstukken, waarover je hier meer kunt lezen.
 • De naam van het Beest word in de film niet genoemd. Volgens de officiële Disney encyclopedie (ja, die bestaat) heet hij Adam. Belle en Adam. Adam en Belle. Prins Adam. Hmm. Ik noem hem denk ik toch maar gewoon het Beest.
 • Belle speelt een gastrol in de klokkenluider van de Notre Dame. Daar loopt ze over straat terwijl ze een boek leest.
 • Het Beest zie je terug in Aladdin. Hij is een speeltje waar de Sultan mee speelt.
 • Beest is een mix van dieren: leeuw (manen), buffel (baard, hoofd), gorilla (wenkbrauwen), zwijn (tanden), beer (lijf), wolf (staart, benen). Naast een beetje extra zien we natuurlijk ook mensen ogen 🙂
 • Mrs. Potts zou eigenlijk Mrs. Chamomille (kamille) gaan heten, wat ben ik blij dat ze dat veranderd hebben!
 • Belle is de oudste Disney prinses. Ze is ergens begin 20, terwijl de andere prinsessen stukken jonger zijn.
 • Beauty and the Beast gezongen door mrs. Potts (of eigenlijk Angela Lansbury) was met de eerste opname al helemaal goed.

 

Ben je ook zo benieuwd hoe Emma Watson het in de live action versie van Belle en het Beest doet? En of je heel hard moet rennen naar de bios, of dat je rustig aan kan doen? Lees hier mijn review over deze nieuwe film, waarin ik heb geprobeerd niet alles van Disney geweldig te vinden en een eerlijke review te schrijven.

 

 

Wat is een levensles die jij geleerd hebt van Belle en het Beest?

Liefs, Anne

Meer wijze lessen uit Disney films leren? Je vind alle Disney levenslessen hier.

Join the discussion

 1. Kreanimo

  Ohhh hele mooie post en zo waar hè die lessen…
  De film was geweldig.

 2. Lodi

  Super leuk al die weetjes! Dan kijk ik volgende keer dus echt anders naar de film en wijze levenslessen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge