Mijn favoriete fruit is de Kaki, ik ben er dol op! Toch hoor ik vaak dat mensen niet helemaal weten wat het is of wat ze er mee moeten doen. Is een Kaki nou hetzelfde als Sharonfruit of totaal wat anders? Daar kan ik een beetje mee helpen…
Laten we het eerst eens even hebben over de naam. Is het nou een Kaki of Sharonfruit?
Kaki is de verzamelnaam net zoals bijvoorbeeld een appel. Sharonfruit is een Kaki soort, net zoals een Elstar een appel soort is. De Kaki lijkt op een oranje tomaat met een puntje onderaan en een dikkere schil. Het vruchtvlees is ook oranje.
Sharonfruit is vierkanter en heeft geen pitten en tannine (looizuur). Tannine zorgt voor een bittere smaak en je kunt er allergisch op reageren. Deze variant is iets eerder rijp en kun je met schil eten.
De Kaki wordt (helaas) niet gekweekt in Nederland en is verkrijgbaar van november tot maart. In Amerika heet dit lekkere fruitje “Persimmon”, hier staat dat ook weleens op het naambordje vermeld.
Deze super lekkere vrucht is ongeveer verkrijgbaar van november tot maart. We kunnen er dus nog een paar maanden van genieten, hihi.
Waar smaakt Kaki naar
Juist. Dit is een lastige. Want het smaak niet naar een meloen, perzik, mango of peer. Het zit meer overal tussenin. Het smaakt gewoon lekker zoet! Ik hoor graag waar jij hem naar vind smaken…
Wanneer is een Kaki rijp
Als je de vrucht kunt indrukken, als de schil oranjerood en glanzend is en als het vruchtvlees zacht is, dan is hij rijp. Een paar donkere vlekken op de schil is niet erg. Een overrijpe vrucht heeft glazig vruchtvlees en is extra zoet. Bij een overrijpe Kaki moet ik altijd aan de Leeuwenkoning denken. Bij het liedje Hakuna Matata leert Simba insecten en eten en dan zegt Pumba: “slijmerig, maar smakelijk”. Niet dat een Kaki een insect is. Ik geloof ook nooit dat een insect zo lekker kan smaken, maar ik heb het dan ook nog nooit geproefd…
Goed, weer terug naar de Kaki. Eigenlijk is deze vrucht alleen goed te eten als deze rijp of overrijp is, dan is er namelijk geen Tannine meer te vinden in de vrucht. Dit kan schadelijk zijn in grote hoeveelheden en daarnaast smaakt het ook voor geen meter. Onrijp geeft het een raar gevoel op je tong, een beetje poederig, alsof je een hap meel neemt. Sharonfruit kun je ook eten als de vrucht nog iets steviger is.
Kaki bewaren
Een rijpe Kaki kun je nog ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Een nog niet helemaal rijpe geniet van kamertemperatuur om rustig door te rijpen.
Hoe eet je een Kaki
Je kunt hem schillen of doorsnijden als een kiwi en het vruchtvlees eruit lepelen. Ik kies meestal voor optie 2, dit gaat het makkelijkste en geeft het minste geklieder. Een rijpe is namelijk lekker sappig en met schillen zit je gegarandeerd helemaal onder, of tenminste ik wel. Eventuele pitten zijn niet eetbaar, maar die zitten er niet vaak in.
De variant Sharonfruit kun je met schil eten, al vind ik het niet zo lekker. Mocht je het willen proberen, haal dan wel het kroontje er dan even af. Het stukje wat aan de binnenkant aan het kroontje vast zit is namelijk niet (lekker) om op te eten.
Wat kun je verder met Kaki’s doen
Behalve hem opeten en ermee overgooien kun je er natuurlijk ook andere lekkere dingen mee maken.
- Druppel er een beetje limoensap op
- Een super combinatie met Kiwi
- Bij een salade met noten en kaas
- Met parmaham (een keer wat anders dan meloen)
- Over de yoghurt
- Koekjes
- Smoothie
- Gebak
- Bij kipgerechten
- Pudding
- Pureren voor baby’s (of voor jezelf)
- en nog veel meer..
Liefs, Anne
Heb hem toevallig een maandje geleden geprobeerd! Zeker een aanrader en de moeite waard als je allergisch bent voor de meeste fruitsoorten zoals ik.
Wat fijn dat dat wel goed gaat Edwin!
Heeeerlijk!
Hihaheerlijk! Nomnom 😀
Eindelijk iets wat lekker, betaalbaar en goed te eten is.
Hihi, KAKI FAN 😀
Echt jum! Zoet en zacht! Lijkt me ook lekker voor een jam!
Oeeh dat lijkt me ook erg lekker!
Pingback: Simple Thoughts - Sneeuw, waar blijf je nou?