want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-disney-levenslessen-mulan-disney-held
DisneyLove

Disney levenslessen: Mulan, mijn lievelingsfilm

Tijd voor de levenslessen van mijn favoriete Disney film: Mulan! Een film vol met Disney levenslessen en leuke personages, een film die je echt gezien moet hebben!

Mulan gaat over een chinees meisje, die het maar niet wil lukken om het “perfecte” meisje te zijn die eer aan haar familie brengt. Iets wat heel belangrijk is. Haar vader heeft een slechte gezondheid, maar word toch opgeroepen voor het leger. Mulan neemt daarom stiekem zijn plaats in en word daarbij bijgestaan door draakje Mushu, gelukskrekeltje Cri-kree en haar paard. Zou het haar lukken om niet als vrouw ontdekt te worden en de oorlog te overleven? Haha, het is Disney dus ik kan verklappen dat het een goed einde heeft en dat er in de film een boel wijze Disney levenslessen te vinden zijn. Ik zet ze voor je op een rijtje.

 

Ontbijten is belangrijk

 

De belangrijkste maaltijd van de dag is het ontbijt. Bonus punten als je ontbijtje zo vrolijk is als deze, gemaakt door Mushu. Zo’n vrolijk ontbijtje wil ik ook wel, met een schattig draakje erbij, hihi. Nee, even serieus, ontbijten is echt belangrijk en ik doe het dan ook elke dag!

 

Accepteer anderen

Accepteer iedereen zoals ze zijn. Mulan is aardig tegen iedereen, maar laat zich niet op haar kop zitten. Een goede instelling, vind ik. Laat mensen in hun waarde en accepteer dat sommige mensen, helaas of gelukkig, zijn zoals ze zijn.

 

Familie is belangrijk

Ik vind familie belangrijk, gelukkig denkt Mulan er ook zo over. Voor haar familie was ze heel hard aan het oefenen voor het examen, ze zorgde voor haar familie en uiteindelijk riskeert ze haar leven voor haar familie door als man het leger in te gaan. Ze wist dat hier de doodstraf op stond, maar deed het toch. Nou zeg ik niet dat je als man verkleed je leven moet geven, maar bewust worden van je familie en dat je daar best wel wat voor over mag hebben wel! Mocht dat toch wat moeilijk zijn, onthoud dan het punt hierboven: accepteer mensen zoals ze zijn en bedenk dat “familie” voor iedereen anders is en niet altijd een bloedband hoeft te hebben..

 

Metaforen zorgen voor de beste liedjes

“You must be swift as the coursing river, with all the force of a great typhoon.” Je moet echt de film kijken om te snappen wat ik bedoel. 😀

 

Je bent sterker dan je denkt

Er is een moment dat Mulan het opgeeft. Het lukt haar niet om net zo sterk als de mannen te zijn, maar juist op dat soort momenten is het zo belangrijk om niet op te geven en proberen door te zetten. (2:25 van het filmpje hierboven) Ze werd uiteindelijk de beste soldaat van het kamp. Geloof in jezelf en geef niet op! Het is Mulan ook gelukt, dus waarom ons niet?

 

Wees jezelf

Een levensles die vaker voorbij komt in Disney films, maar ik vind het eigenlijk ook de meest wijze en simpelste les van allemaal: je hoeft niet te zijn zoals anderen, wees gewoon jezelf, dan ben je het mooiste van allemaal. Wees niet bang om je mening te geven, ook al is het geen populaire mening en wees ook niet bang om daarin je hart te volgen. Iedereen die het waard is om te kennen zal daarom van je houden en doen ze dat niet, dan zijn ze het ook niet waard om te kennen.

 

Gelijkheid

Ook vrouwen kunnen sterk zijn! Mulan leert ons dat het helemaal niet uit maakt hoe we eruit zien of dat we een man of een vrouw zijn. Dat je geslacht ons nooit moet stoppen om onze dromen waar te maken en dat we niet oppervlakkig hoeven te zijn, maar dat het allemaal draait om je innerlijk.

 

Op vrienden kun je rekenen

Je weet nooit wie er uiteindelijk je vriend word. Kleine draakjes, gelukskrekeltjes die geen geluk brengen, soldaten of misschien wel de Keizer van China. Je weet wel dat als je een vriend hebt, dat hij of zij er altijd voor je is en dat is heel erg belangrijk!

 

Leuke weetjes

 1. De eerste Disney film waar een vrouw geen man nodig had om haar te redden. (Nee, dat was dus niet als eerste in Frozen). Sowieso kwam Merida van Brave daar nog na. Ik vind het ook leuk dat het hier ook niet om de man draait, maar dat het een leuke bijkomstigheid is. 😉
 2. De eerste disney film waar oorlog in voorkwam. Niet elke film hoeft te gaan over dansen met vogeltjes.
 3. Het is trouwens ook de eerste disney film op dvd.
 4. De eerste disney film met een Aziatische heldin.
 5.  De naam van pestkop Chi fu’s betekend letterlijk “to Bully”
 6.  Als Mulan reflections zingt kijkt ze in de spiegel met chinese tekens. Dit zijn de namen van de animators in het chinees.
 7. Gebaseerd op de Chinese legende van Hua Mulan.
 8. De Disney film met de leukste liedjes (al vind ik die van Frozen ook erg leuk). Het enige vervelende is dat als er ergens in het engels gezegd word “let’s get down to business” ik gelijk verder zing “to defeat the huns.”
 9. Mulan is de enigste van de Disneyprinsessen die niet eens een Disney prinses is. Ik zei toch dat ze geweldig is?!
Waarom ik Mulan zo leuk vind? Ze is een echte bad-ass (hallo, ze red heel China), ze gelooft in gelijkheid en blijft trouw aan zichzelf. Verder zijn er nog twee personages die het kijken van deze film echt waard maken:

Mushu

via GIPHY

Haha ik vind hem geweldig! Het zorgen voor Mulan. Het sarcasme, de grappige opmerkingen. Het paard uitschelden voor een koe. “hak ze in de paaaaaaaaaan (pan).” Het nadoen van Batman en Robin. Ik moet al lachen als ik aan hem denk of als ik dit filmpje zie. Hahahaha.

 

Oma Fa

Zo’n schattig omaatje, die hoopt dat Mulan thuis komt met een man. Als er dan een man komt en Mulan vraagt of hij wil blijven eten zegt oma: “wil je voor altijd blijven?” Of even later zegt ze, met een blik naar Shang: “geef mij op de voor de volgende oorlog!” Hahaha geweldig, zo’n oma.

 

Fa Zhou

De vader van Mulan heeft een zinnetje gezegt. wat ik jullie toch even moet laten lezen: My what beautiful blossom we have this year. But look, this one’s late. But I’ll bet that when it blooms, it will be the most beautiful of all.

Ahw, dit is zo’n lieve scene. Mulan is echt bang dat ze geen eer heeft gebracht aan haar familie, iets wat heel belangrijk is. Ook is het haar niet gelukt om het perfecte meisje te zijn en een man te vinden. Papa Zhou troost haar door deze mooie woorden. Alles gebeurd op z’n eigen tijd en dat is stiekem toch weer een Disney levensles. Die man kan er sowieso wat van, want later zegt hij: “the greatest gift and honor of all is haring you as my daughter.” Smelt!

 

 

Ik ben benieuwd: heb jij mijn lievelingsfilm Mulan weleens gezien?

 

Nee, heb jij Mulan nog nooit gezien?!!!

Dishonor on you, dishonor on your cow, ga maar heel, heeeel snel kijken! 😉

 

 

Liefs, Anne

Leuk artikel, maar geen zin om een reactie te typen? Klik dan op het hartje hieronder! Vind ik leuk 😀

 

 

Join the discussion

 1. Daisy Dingen

  Wat een leuk stuk! Ik heb Mulan wel eens gezien (moet ook eerlijk toegeven dat er weinig disney films zijn die ik niet heb gezien haha). Mijn favoriet blijft de kleine zeemeermin.

  • Anne

   Dankjewel! Ik denk dat ik er een paar niet heb gezien, maar dan de kleine of onbekende. Misschien moet ik die toch maar eens gaan bekijken! De kleine zeemeermin is ook heeel erg leuk 😀

 2. Ilse van Kreanimo

  Ha, wat een leuk en volledig artikel!

  Ik heb Mulan ooit gezien als kind, maar ik weet dus niet meer hoe het ging! (shame on me, I know!)
  Net al Dumbo. Ik wist nog dat hij kon vliegen, maar hoe het juist ging… nee dat wist ik niet.
  Lang leven samen met de kinderen netflix kijken! 😉

  • Anne

   Dankjewel Ilse 😀 Haha ik zeg nog niks, maar wel snel weer kijken hoor! Ik weet nog dat mijn broertje, zusje en ik altijd dubbel van het lachen lagen om die gekke Mushu! Staat Mulan op Netflix?

 3. Melanie

  Dit is ook mijn favoriete Disney film. Blijf het een prachtige film vinden. Hou zo en zo enorm van Disney.

 4. sammie

  Het is niet mijn favoriete Disney film maar ik vond ‘m wel leuk. Mooi ook dat in alle Disney films wel lessen zitten. Ontbijten doe ik eigenlijk alleen in het weekend, doordeweeks maak ik er gewoon geen tijd voor omdat ik niet nog vroeger wil opstaan 🙂

  • Anne

   Niet?! Dat kan toch niet! Misschien met je nieuwe baan gelijk starten met een goed voornemen: ontbijten 😉

 5. Merel

  Wat een originele manier om zo naar een Disney film te kijken en wat leuk dat je dit op deze manier deelt! Heel leuk om te lezen 🙂 Toch maar weer die oude Disney films uit de kast trekken dus? Liefs, Merel

  • Anne

   Dankjewel Merel! Als je een Disney film voor de weet-ik-hoeveelste-keer kijkt zie je ook steeds weer andere dingen, dus ja! Kijken die oude Disney films. Voor volwassenen zitten er ook een heleboel wijze lessen in verwerkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge