Pompoentaart, het klinkt zo gek. Alsof je een hartige taart zoet maakt met suiker en het lekker gaat vinden. Zou dit recept me kunnen overhalen en een pompoentaart fan van mij maken?
Je wil niet weten hoe vaak ik recepten voorbij zag komen voor pompoentaarten op Pinterest. Toch blijft het altijd een beetje gek klinken en had ik het nog nooit gemaakt. Terwijl pompoensoep mijn lievelingssoep is en ik ook gek ben op worteltjestaart, dat klinkt ook altijd een beetje gek. Ik heb al wel een recept gedeeld voor simpele en super lekkere worteltaart cupcakes, dus nu word het ook eindelijk tijd voor een pompoentaart.
Na uren snuffelen op Pinterest, ik word dan vaak afgeleid door een ander mooi plaatje en nog weer een ander plaatje en zo zijn we dus uren verder. Maar goed, na die uren snuffelen op Pinterest kwam ik erachter dat een flespompoen net wat nootachtiger en nog zoeter zou smaken dan een normale pompoen. Aangezien ik gek ben op zoet en bij de oranje pompoen altijd denk aan Halloween en hartige gerechten heb ik dus gekozen om een pompoentaart te maken met de flespompoen. Pumpkin Pie (pompoentaart) klinkt al leuk, maar Butternut squash pie (flespompoentaart) nog veel leuker!
Het recept bestaat eigenlijk uit drie delen: het deeg, de pompoenpuree en de flespompoentaart zelf.
Het deeg
We hebben een keuze menu. Ga je het deeg zelf maken of kies je voor een kant en klare taartvorm? Het deeg zelf is niet moeilijk, al heeft die wel iets meer tijd nodig. Geen zin? Gebruik dan kant en klaar deeg. Het perfecte deeg recept voor hartige of zoete taarten is super simpel:
- 1 1/4 cup bloem (en wat om het deeg uit te rollen)
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel suiker
- 113 gram roomboter, koud in blokjes
- 2 lepels ijskoud water (eventueel iets meer)
- keukenmachine
- vershoudfolie
In de keukenmachine mix je de bloem, zout en suiker. Voeg de boterblokjes toe. Gebruik de pulse knop om te mixen en stop als het een op een grof meel lijkt met misschien wat grotere stukjes erdoor. Sprenkel het water eroverheen en pulseer weer tot het kruimelig is. Als je het samenknijpt met je vingers moet het aan elkaar blijven kleven. Voeg eventueel wat meer water toe, maar mix niet te lang! Maak een vierkantje van het deeg, pak het in vershoudfolie in en leg het minimaal een klein uurtje in de koelkast. Als je het deeg eerder voorbereid mag langer in de koelkast natuurlijk ook.
De pompoenpuree
Dit duurt even, maar moeilijk is het niet. Je kunt ondertussen verder neuzen op dit blog, heb je deze leuke kerstartikelen al gezien? Of je kan lekker plaatjes kijken op Pinterest en Instagram. Net zoals het deeg kun je dit heel makkelijk voorbereiden en het is een dag of 3 houdbaar in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden. Lepen de zaden eruit, dit gaat het makkelijkste met een ijsschep. Smeer de gesneden kanten in met olijfolie en stop de helften in een bakblik met de gesneden kant naar beneden. Schenk er een laagje water bij en stop ze in de oven.
Neem af en toe een kijkje bij de pompoen, je wilt niet dat hij aanbrand. Het water mag verdampen (graag zelfs), maar je pompoen moet niet aanbranden. Voeg eventueel nog een klein scheutje water toe. Na 3 kwartier is de pompoen ongeveer klaar. Test het even door een mes door de schil heen te steken, dit moet makkelijk gaan. Haal de pompoen uit de oven en als hij is afgekoeld kun je het vruchtvlees eruit lepelen en pureren.
3 cups heb je nodig voor de taart, de rest kun je lekker als bijgerecht eten. Een klontje boter, wat peper en zout en het smaakt al heerlijk. Eventueel kun je er nog wat andere kruiden aan toevoegen.
De Flespompoentaart
- het deeg
- 3 cups flespompoen puree
- ⅓ cup melk
- 2 lepels boter
- 2 eieren
- ½ cup suiker of ahorn siroop
- ½ theelepel zout
- 2 grote theelepels kaneel
- ½ theelepel gember
- ½ theelepel nootmuskaat
Laat de taart goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Heerlijk om te serveren met slagroom met een smaakje. Vooral als je dan een smaak neemt als kaneel of gingerbreadman. Het recept voor deze slagroom vind je hier.
Het oordeel
Ondanks dat het bijna echt winter is en de taart dan ook heerlijk smaakt, staat deze simpele en zelfgemaakte herfst blaadjesslinger heel gezellig bij de flespompoentaart! Hij matcht trouwens ook heel leuk met sneeuw, kerstbomen, glitters, kerstlampjes en zelfs bij verjaardagsbalonnen.
Genoeg over de herfst en Kerst, wat is het oordeel? Ik vind deze taart HEERLIJK en mijn medetesters waren het helemaal met me eens!
Wat ben ik blij dat ik het recept eindelijk eens uitgeprobeerd heb. Het is even twee hapjes wennen, omdat je het toch een beetje vreemd vind. Dat had ik ook met worteltjestaart en kijk hoe lekker ik dat nu vind.. Jep, deze flespompoentaart gaat vaker gemaakt worden, hmmm!
Heb jij al eens pompoentaart gegeten of ren je nu naar de winkel om een (fles) pompoen te halen?
Liefs, Anne
Leuk artikel en heerlijk recept, maar geen zin of tijd voor een reactie? Klik dan op het hartje hieronder. Dan vind jij het leuk en ik ook 😉
Dit recept voor de flespompoentaart komt van reformationacres.com en heb ik iets aangepast.
Nee, ik heb dit nog nooit gehad. Maar ik vind hem werkelijk prachtig geworden. Hij ziet er lekker uit.
Ahh, dankjewel! Ik vind hem ook erg mooi geworden en hij smaakt ook heerlijk, dus misschien een keer proberen? 😀
Wauw! Heel mooi geworden! Zelf ook nog nooit pompoentaart gemaakt of gegeten!
Dankjewel, Irene! Moet je echt een keer doen hoor! Nomnom 🙂