want simpel is veel leuker!
simple-thoughts-recept-pompoentaart-flespompoen-pompoenpuree
Food

Flespompoentaart

Pompoentaart, het klinkt zo gek. Alsof je een hartige taart zoet maakt met suiker en het lekker gaat vinden. Zou dit recept me kunnen overhalen en een pompoentaart fan van mij maken?

Je wil niet weten hoe vaak ik recepten voorbij zag komen voor pompoentaarten op Pinterest. Toch blijft het altijd een beetje gek klinken en had ik het nog nooit gemaakt. Terwijl pompoensoep mijn lievelingssoep is en ik ook gek ben op worteltjestaart, dat klinkt ook altijd een beetje gek. Ik heb al wel een recept gedeeld voor simpele en super lekkere worteltaart cupcakes, dus nu word het ook eindelijk tijd voor een pompoentaart.

Na uren snuffelen op Pinterest, ik word dan vaak afgeleid door een ander mooi plaatje en nog weer een ander plaatje en zo zijn we dus uren verder. Maar goed, na die uren snuffelen op Pinterest kwam ik erachter dat een flespompoen net wat nootachtiger en nog zoeter zou smaken dan een normale pompoen. Aangezien ik gek ben op zoet en bij de oranje pompoen altijd denk aan Halloween en hartige gerechten heb ik dus gekozen om een pompoentaart te maken met de flespompoen. Pumpkin Pie (pompoentaart) klinkt al leuk, maar Butternut squash pie (flespompoentaart) nog veel leuker!

simple-thoughts-recept-pompoentaart-flespompoen-simpel

Het recept bestaat eigenlijk uit drie delen: het deeg, de pompoenpuree en de flespompoentaart zelf.

 

Het deeg

We hebben een keuze menu. Ga je het deeg zelf maken of kies je voor een kant en klare taartvorm? Het deeg zelf is niet moeilijk, al heeft die wel iets meer tijd nodig. Geen zin? Gebruik dan kant en klaar deeg. Het perfecte deeg recept voor hartige of zoete taarten is super simpel:

  • 1 1/4 cup bloem (en wat om het deeg uit te rollen)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 113 gram roomboter, koud in blokjes
  • 2 lepels ijskoud water (eventueel iets meer)
  • keukenmachine
  • vershoudfolie

In de keukenmachine mix je de bloem, zout en suiker. Voeg de boterblokjes toe. Gebruik de pulse knop om te mixen en stop als het een op een grof meel lijkt met misschien wat grotere stukjes erdoor. Sprenkel het water eroverheen en pulseer weer tot het kruimelig is. Als je het samenknijpt met je vingers moet het aan elkaar blijven kleven. Voeg eventueel wat meer water toe, maar mix niet te lang! Maak een vierkantje van het deeg, pak het in vershoudfolie in en leg het minimaal een klein uurtje in de koelkast. Als je het deeg eerder voorbereid mag langer in de koelkast natuurlijk ook.

 

De pompoenpuree

Dit duurt even, maar moeilijk is het niet. Je kunt ondertussen verder neuzen op dit blog, heb je deze leuke kerstartikelen al gezien? Of je kan lekker plaatjes kijken op Pinterest en Instagram. Net zoals het deeg kun je dit heel makkelijk voorbereiden en het is een dag of 3 houdbaar in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden. Lepen de zaden eruit, dit gaat het makkelijkste met een ijsschep. Smeer de gesneden kanten in met olijfolie en stop de helften in een bakblik met de gesneden kant naar beneden. Schenk er een laagje water bij en stop ze in de oven.

Neem af en toe een kijkje bij de pompoen, je wilt niet dat hij aanbrand. Het water mag verdampen (graag zelfs), maar je pompoen moet niet aanbranden. Voeg eventueel nog een klein scheutje water toe. Na 3 kwartier is de pompoen ongeveer klaar. Test het even door een mes door de schil heen te steken, dit moet makkelijk gaan. Haal de pompoen uit de oven en als hij is afgekoeld kun je het vruchtvlees eruit lepelen en pureren.

3 cups heb je nodig voor de taart, de rest kun je lekker als bijgerecht eten. Een klontje boter, wat peper en zout en het smaakt al heerlijk. Eventueel kun je er nog wat andere kruiden aan toevoegen.

De Flespompoentaart

simple-thoughts-recept-pompoentaart-flespompoentaart
Ingrediënten
  • het deeg
  • 3 cups flespompoen puree
  • ⅓ cup melk
  • 2 lepels boter
  • 2 eieren
  • ½ cup suiker of ahorn siroop
  • ½ theelepel zout
  • 2 grote theelepels kaneel
  • ½ theelepel gember
  • ½ theelepel nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestrooide ondergrond uit tot een lap die groot genoeg is voor je taartvorm. Vul de taartvorm met het deeg en snijd de randen af met de achterkant van een mes. Snijd van de rest van het deeg repen. Zet de vorm weer in de koelkast terwijl je de rest van de taart gaat voorbereiden. Als het lukt mogen de repen ook in de koelkast, maar ik heb mijzelf die moeite bespaard.
Zorg dat de puree een goede puree is en er geen grote stukjes in zitten. Roer alle ingrediënten bij elkaar en schenk het in de taartvorm.
simple-thoughts-recept-simpele-pompoentaart-flespompoentaartjpg
Versier de taart met de repen deeg. Dit doe je heel makkelijk door eerst repen van boven naar beneden (of onder naar boven, waar je zin in hebt) neer te leggen en dan daar schuin overheen de rest van de repen.
Het lijkt uiteindelijk op een ingewikkeld vlechtwerk, maar dat is het dus totaal niet. Daar ben ik gek op: iets wat er ingewikkeld uitziet, maar heerlijk simpel is! Deze repen zijn trouwens gesneden met een klein rollertje wat ooit bij een taartdecoratie set zat, die heeft een leuk kartelrandje, maar rechte repen gemaakt met een mes zijn natuurlijk ook erg leuk!
Stop de flespompoentaart in de oven en bak hem voor 50 tot 60 minuten. Steek er een satéprikker in om te testen of hij gaar is, deze moet er weer schoon uitkomen.
simple-thoughts-recept-simpel-pompoentaart-flespompoentaart
Het recept adviseerde om na een half uur de taart af te dekken met zilverfolie om een zwarte taart tegen te gaan. Een ander recept had het erover om de zijkanten losjes in te wikkelen omdat anders de zijkanten verbranden. Bij mij gingen de zijkanten inderdaad erg  hard en ik heb er dus na ongeveer een half uur zilverfolie omheen gewikkeld. Het mooie rooster kon nog wel wat kleur gebruiken.

simple-thoughts-recept-simpele-pompoentaart-flespompoentaart

Laat de taart goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Heerlijk om te serveren met slagroom met een smaakje. Vooral als je dan een smaak neemt als kaneel of gingerbreadman. Het recept voor deze slagroom vind je hier.

 

Het oordeel

simple-thoughts-recept-pompoentaart-flespompoentaart-pompoenpuree

Ondanks dat het bijna echt winter is en de taart dan ook heerlijk smaakt, staat deze simpele en zelfgemaakte herfst blaadjesslinger heel gezellig bij de flespompoentaart! Hij matcht trouwens ook heel leuk met sneeuw, kerstbomen, glitters, kerstlampjes en zelfs bij verjaardagsbalonnen.

Genoeg over de herfst en Kerst, wat is het oordeel? Ik vind deze taart HEERLIJK en mijn medetesters waren het helemaal met me eens!

Wat ben ik blij dat ik het recept eindelijk eens uitgeprobeerd heb. Het is even twee hapjes wennen, omdat je het toch een beetje vreemd vind. Dat had ik ook met worteltjestaart en kijk hoe lekker ik dat nu vind.. Jep, deze flespompoentaart gaat vaker gemaakt worden, hmmm!

 

Heb jij al eens pompoentaart gegeten of ren je nu naar de winkel om een (fles) pompoen te halen?

Liefs, Anne

Leuk artikel en heerlijk recept, maar geen zin of tijd voor een reactie? Klik dan op het hartje hieronder. Dan vind jij het leuk en ik ook 😉

 

Dit recept voor de flespompoentaart komt van reformationacres.com en heb ik iets aangepast.

Reacties

Join the discussion

  1. Vlijtig Liesje

    Nee, ik heb dit nog nooit gehad. Maar ik vind hem werkelijk prachtig geworden. Hij ziet er lekker uit.

    • Anne

      Ahh, dankjewel! Ik vind hem ook erg mooi geworden en hij smaakt ook heerlijk, dus misschien een keer proberen? 😀

  2. Irene

    Wauw! Heel mooi geworden! Zelf ook nog nooit pompoentaart gemaakt of gegeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge