want simpel is veel leuker!
simple thoughts vogelvoertaart diy
CadeauDIYHome

Vogelvoertaart maken

Vogeltjes in je tuin, zo gezellig! Meestal hang ik een vetbol op of een leuke slinger, maar je kunt ze natuurlijk ook verwennen met een “vogelvoertaart”. Makkelijk zelf te maken, ziet er leuk uit en de vogeltjes smullen ervan!

Op Pinterest zag ik verschillende soorten taarten voorbij komen, super leuk! Dat wilde ik natuurlijk ook gaan maken. Zeker toen ik las dat het enige wat je er voor nodig hebt is ongebruikt vast frituurvet en vogelvoer. Zo’n zak vogelvoer koop je meestal al voor €1,- bij supermarkten of dierenwinkels. Ik heb 500 gr. frituurvet en 1 kg. vogelvoer gebruikt voor 1 grote taart, 3 kleine taarten en 5 hangers.

Verder kun je je vogelvoertaart nog versieren met verschillende bessen, pinda’s, zaden of fruit. Ik ben gegaan voor cranberry’s en pinda’s. Pak allerlei bakjes en vormen om de taarten te maken. Pudding bakjes zijn ook erg leuk om te gebruiken, laat dan wel het gaatje dicht zitten.

Kleine vogelvoertaart

simple thoughts vogelvoertaart

Smelt in een pannetje het frituurvet. Het mag niet koken, alleen vloeibaar worden. Laat het daarna weer wat afkoelen. Je kunt natuurlijk al het frituurvet mengen met het zaad, het is ongeveer 1 deel vet op 1 deel vogelvoer. Je kunt ook wat frituurvet achterhouden, hiermee kun je dan een mooie witte rand maken. Het is maar net hoe moeilijk je het jezelf wilt maken.

Deze taart is gemaakt met een kleine siliconen bakvorm van de Xenos. Giet voor zo’n witte rand eerst een laagje frituurvet in de vorm en zet dit even in de koelkast of vriezer om iets harder te worden. Als het gestold is kun je de rest toevoegen. Giet het mengsel in de vorm en druk goed aan. Laat het dan op een koele plek hard worden. Je kunt natuurlijk zoveel verschillende laagjes maken als je wilt. Ook leuk een laagje gemengd met bijvoorbeeld sesamzaadjes, dan krijg je zwarte stipjes!

Extra simpel en snel: zet de vogelvoertaart in de vriezer tot het vet weer helemaal gestold is, voor de luie mensen onder ons (ik, ik, ik!) mag je het rustig een nachtje in de vriezer laten staan!
Wil de taart niet uit de vorm komen? Laat er dan even wat warm water over stromen, als het goed is komt je vogelvoertaart er zo uit!

Gebruik een schaal of bord die je buiten kunt neerzetten. Heb je niks? Gebruik dan een oude tegel of een stuk hout. Ik heb eerst wat mos op het bord neergelegd, daar ging de vogelvoertaart bovenop.

Wil je de taart nog extra versieren? Smelt dan een beetje frituurvet en laat dit bijna stollen. Dip dan de versierseltjes in en druk dit op de taart. Deze taart is versierd met cranberry’s.

 

Grote vogelvoertaart

simple thoughts vogelvoertaart zelf maken
Deze taart is gemaakt met een normale tulbandvorm. Ik heb hem maar voor de helft gevuld omdat ik dat een leuke hoogte vond. Helemaal vullen kan natuurlijk ook. Ook hier zou je laagjes kunnen maken met het zadenmengsel en alleen frituurvet. Dan duurt het alleen wel wat langer om de vogelvoertaart te maken omdat het tussendoor steeds moet stollen. Ja, dat stollen is echt nodig, anders zakt het zadenmengsel zo door de laag heen zonder zaden en dat wil je niet, toch?

Vul je vorm en laat het opstijven op een koele plek. Haal de taart uit de vorm, waarschijnlijk moet je deze eerst even warm maken onder de kraan. Let op dat je alleen de tulband nat maakt en niet de taart zelf.
Ik heb de taart op een cakeplateau gezet. De rand is versierd met cranberry’s die ik met een klein beetje frituurvet heb vast gezet en bovenop zitten pinda’s die, alleen met de onderkant in frituurvet zijn gedoopt. Zorg dat het frituurvet niet meer heet is, maar al wat afgekoeld. In het midden zit een toefje mos met een cranberry en klaar is je vogelvoertaart!

 

Vogelvoer hangers

simple thoughts vogelvoer hangerOok leuk om te maken: vogelvoer hangers! Neem kleinere vormen en vul deze met het vogelvoer mengsel. Druk even goed aan en laat hard worden op een koele plek. Gebruik je een muffin vorm? Leg dan eerst een touwtje met een knoop onderin in de vorm en giet daar het mengsel bovenop. Het uitstekende stuk kun je dan aan bijvoorbeeld een tak knopen. Bij de hanger op de foto is later een gat gemaakt, dat werkt niet zo heel makkelijk. Vergeet je touwtje dus niet!

Ook deze hangers kun je even onder de warme kraan houden om ze eruit te halen. Vooral bij deze kleine vormen is dat wel nodig. 

 

simple thoughts vogelvoertaart diy

Als je een vogelvoertaart, hanger of vetbol buiten zet let dan goed op dat hij niet gaat rotten. Gelukkig zijn vogels best slimme beestjes en zullen ze er dan ook niet meer van eten. Zet de taart het liefste op een wat hogere plek waar katten minder goed bij kunnen. We willen natuurlijk geen makkelijk maaltje voor de kat neerzetten!

Vogels bijvoeren mag trouwens het hele jaar door, vogeltjes worden er niet lui van en zullen nog steeds op zoek gaan naar voedsel. Wel is het belangrijk om te weten wanneer je welk voer geeft. In de winter hebben ze wat extra vet nodig en mag je de vogelvoer taart neerzetten. Wil je meer weten neem dan eens een kijkje op de site van de vogelbescherming.

 

Het schoonmaken van de gebruikte spullen gaat trouwens heel makkelijk met goed heet water en afwasmiddel. Met mijn mooie afwasmiddelfles wordt dat een extra leuk en minder afwasmiddel verspillend klusje 😉

De taarten zijn zo leuk! Mijn vliegende gasten lijken er ook heel blij mee te zijn, er wordt al druk aan gepikt. Een vogelvoertaart of hanger is ook leuk om cadeau te geven. Aangezien ik nogal veel had gemaakt heb ik ook wat cadeau gegeven, anders wordt het wel een heel erg groot vogel feest in de tuin!

 

Wat vinden jullie van de vogelvoertaarten?

 

Liefs, Anne

 

Leuk artikel, maar geen zin of tijd om een hele reactie achter te laten? Geeft niet, klik maar op het hartje hieronder dat is bijna hetzelfde alleen dan makkelijker 😉

Join the discussion

  1. Pingback: Het afgelopen jaar - Simple Thoughts

  2. Jessica

    Leuk gemaakt Anne!! Ook gewoon leuk om neer te zetten 😀

  3. Pingback: Last minute cadeau: chocolade lolly - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge