want simpel is veel leuker!
simple thoughts woonplant oktober begonia bladbegonia
Home

Woonplant oktober l Begonia

Iets nieuws op Simple Thoughts, iets wat je nog niet heel veel bent tegengekomen: woonplanten!

Oh, wat snuffel ik graag bij de bloemist tussen de mooie planten en bloemen! Geweldig! Alleen ik ben een slechte plantenverzorger. Zelfs vetplanten hebben het bij mij zwaar en dat zijn toch wel de planten voor mensen met twee linker planten handen ūüėČ . Daarom blijft het bij mij vaak bij snuffelen, maar planten zijn juist zo leuk en gezellig.

Daar moet dus verandering inkomen!¬†Elke maand is er een nieuwe woonplant van de maand en elke maand ga ik die hier showen op Simple Thoughts, met natuurlijk een boel tips zodat zelfs ik deze plant in leven kan houden. Ik wil meer leren over planten en de lieve bloemist gaat mij helpen ūüėÄ

Wie weet heb ik straks een hele groene en fleurige woonkamer (of heel huis) vol met planten en bloemen die het langer volhouden dan 1 week. Haha.

Woonplant oktober: Begonia

Oké, ik moet allereerst wat opbiechten: ik ben meer een plantenmens dan een bloemenmens. Al is een bos bloemen wel weer erg mooi en er zijn ook echt wel bloemen die ik mooi vind, maar de Begonia is toch niet helemaal mijn ding, op één of andere manier vind ik hem een beetje ouderwets. Ik ben natuurlijk nog in de leerfase, misschien denk ik er straks wel anders over.

Soorten Begonia’s

simple thoughts woonplant oktober begonia rood
Gelukkig zijn er een heleboel soorten Begonia’s en ook een variant voor de “plantenmensen” namelijk de Bladbegonia. Die vind ik dan wel weer erg leuk! De¬†Bladbegonia is er in roze, bordeauxrood, zilver,¬†groen of een mixje te vinden en heeft een soort fluwelen blad. De kleur veranderd ook in het licht, je moet het een beetje zien als een holografische nagellak. Kijk naar die bladeren hierboven, het lijken net ieniemini glitters! Hoe gaaf is dat?!
simple thoughts woonplant oktober begonia bladbegonia gevlekt

Bij deze variant zie je dat de bladeren echt van fluweel lijken. De roze stipjes lijken de ene keer wit en de andere keer roze. Ik had mazzel dat de zon goed scheen tijdens het maken van de foto’s, hierdoor zie je de vlekjes en de glitters extra goed.
De bloemenvariant is er in onder andere wit, geel, oranje, rood en roze. Ook de soort bloem kan verschillen: enkelbloemig (zoals je een simpel bloemetje tekent), maar ook halfgevuld en gevuldbloemig (zoals een roos) kom je tegen. Genoeg keus dus!

Deze woonplant komt oorspronkelijk voor in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Niet heel erg om de hoek dus. Ondanks het temperatuur en klimaatverschil vermaakt hij zich in Nederland ook best goed.

In Begonia land heb je de woonplanten¬†en de tuinplanten. De Begonia Elatior en de Bladbegonia zijn woonplanten, de overige soorten eigenlijk tuinplanten. Al komen er natuurlijk steeds weer nieuwe mixen en creaties uit die ook geschikt voor binnen zijn.¬†Nou let ik zelf nooit zo op de naam, het gaat meer van “die vind ik mooi”, maar het is toch wel goed om te weten of de plant binnen of buiten hoort! Gelukkig ben ik niet op mijn mondje gevallen en vraag ik het gewoon.. ¬†ūüėČ

Waar zet je ze neer?

Begonia’s, met of zonder bloemetjes, houden van een lichte plek, maar niet in de volle zon. Het beste is een ruimte waar het rond de 18 graden is. Ze houden ook niet van tocht, maar wie houdt daar nu wel van?!

Neem een ruime pot, want de wortels van de Begonia houden van lekker wat ruimte. Leg onderin de pot wat hydrokorrels, potscherven of steentjes voor  de drainage.

 

Simple meter ♥♥

Dat klinkt leuk! Bij de Simple meter moet je denken aan alles wat het simpel houdt: hoe meer water geven, hoe moeilijker. 5 hartjes is makkelijk, 1 hartje is moeilijk. Simpel toch? Het is geen moeilijke plant, maar heeft toch wel wat aandacht nodig.

Geef de plant 1 keer per week een scheutje water, zodat de grond vochtig blijft. In de winter heeft de Begonia minder water nodig.

Verwijder de uitgebloeide bloemetjes en oude blaadjes voorzichtig. Door het weghalen van de bloemetjes stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemen. Als je slim bent doe je dit voordat je water geeft. Zo kun je het niet vergeten, maar vaker weghalen mag natuurlijk altijd.

Schijnbaar leven planten niet alleen op water, weer wat geleerd! Wij hebben ook wat extra voeding nodig. Dan zul je denken: in de natuur gaat het toch ook goed? Ja, dat klopt, maar daar hebben de planten extra voeding zoals rotte blaadjes (die wij het liefste zo snel mogelijk weghalen). Geef de Begonia 1 keer in de maand een beetje voeding.Geen aardappelen, vlees en groenten, maar speciale plantenvoeding. Er zijn verschillende soorten plantenvoeding, voor de Bladbegonia zou de groene planten voeding perfect zijn. Hier zit geen bloei stimulerend stofje in, want dat heeft de Bladbegonia niet nodig.

De meeste planten moet je elk jaar verpotten. Dat is niet meer dan de plant elk jaar in een grotere pot met wat verse aarde zetten, vinden ze heerlijk die ruimte en zo verstikken de wortels niet!

 

 

simple thoughts woonplant oktober begonia bladbegonia rex

Tips

Verschrompelt het blad van jouw Begonia? Dan is het te warm voor hem!

Vermijd temperatuurwisselingen, het beste is een constante temperatuur.

Hangt je plant slap? Dan heeft de Begonia dorst..

De (blad)begonia is niet zo dol op de plantenspuit, sterker nog hij kan er ziek van worden. Water geven doen we op de aarde, niet op het blad.

Zet planten niet in de buurt van de fruitschaal, daar kan die niet zo goed tegen.

Wil je een hele collectie Begonia’s aanleggen? Neem dan een mooi volgroeid blad en steek deze schuin in vochtige potgrond. Laat dit, met een plastic zakje erover die het blad niet raakt, op een warme en lichte plek, maar niet in de volle zon staan. Na een paar weken komen er worteltjes aan en heb je het begin van je babyplant!

simple thoughts woonplant oktober begonia bladbegonia

Oke, nou moet ik alweer wat opbiechten. Ik vind deze plant eigenlijk best wel heel erg leuk, de Bladbegonia dan. Kijk hoe mooi hij glinstert in het licht… Daar wordt iemand die dol is op glitters best wel blij van. Op de foto lijkt hij haast een beetje nep, maar dit is niet de hele tijd zo, het ligt aan het licht (haha).

 

Nu ben ik nieuwsgierig: leuk om te lezen of niet? Heb je er wat aan? Volgende maand is de Kerstster aan de beurt!

 

Liefs, Anne

 

Begonia’s zijn te vinden bij Bloemisten en tuincentra’s, maar als je in Apeldoorn woont moet je eigenlijk even een kijkje nemen bij Artifleur by Edwin, daar wordt je gewoon leuk en eerlijk geholpen!

Join the discussion

  1. Esmeralda

    Leuk om te lezen, ik heb niet echt groene vingers en heb dus ook nog niet zoveel planten in huis maar wil daar wel verandering in brengen. Veel gezelliger met groen in huis!

  2. Pingback: Blog party #14 - Save the Mama

  3. Pingback: Simple Thoughts - Planten verzorgen, de basics op een rijtje

  4. Pingback: Woonplant november l Kerstster - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge