want simpel is veel leuker!
simple thoughts planten verzorgen de basics op een rijtje
Home

Planten verzorgen, de basics op een rijtje

Koop wat planten en zet ze in een mooie pot, klaar! Of toch niet? Helaas, planten hebben schijnbaar iets meer nodig dan een mooie pot.  Gelukkig leg ik het je allemaal uit!

Super enthousiast vertelde ik jullie over het verzorgen van verschillende planten in de rubriek woonplant van de maand. Zo kwam de Begonia, Kerstster en Hyacint al voorbij. Deze rubriek gaat iets veranderen.

Ten eerste houden we (Edwin van Artifleur by Edwin en ik) ons niet meer aan de echte woonplanten van de maand, maar kiezen we ze lekker zelf uit. Planten die we leuk vinden, planten die passen bij Simple Thoughts of planten die gewoon errrrug mooi zijn!

Ten tweede gaan we even bij het begin beginnen, want ik moest toch eigenlijk wel schoorvoetend toegeven dat ik eigenlijk niet veel, nee ik bedoel helemaal niks wist over het verzorgen van planten. Ik schrijf het allemaal wel leuk op en na wat research en een ondervraging aan Edwin weet ik echt wel veel meer, maar toch weet ik eigenlijk niks over planten verzorgen.

Dus back to basics. Even beginnen bij het begin: planten verzorgen!

 

Het plastic potje

Je koopt een plant, in zo’n plastic potje wat er standaard omheen zit. Kijk dat wist ik, dat het een kweekpot heet wist ik dan weer niet. Die kweekpot moet eraf. Een plant vind het niet leuk om zo opgesloten te zitten. Hoe zou jij dat vinden in een te klein hokje? 

TIP: laat de kweekpot tijdens het passen en meten nog even zitten, scheelt een boel geklieder en dit beschermt de wortels.

De pot

De echte pot, die mag mooi zijn, maar het gaat ook vooral om het formaat. Zorg dat de pot groter is dan de kweekpot. Heb je een reus van een plant die je het liefst niet te veel ziet groeien? Neem dan een grotere, maar niet TE grote pot. Als we in cijfertjes gaan praten mag het ongeveer 20% groter zijn. Een plant wil graag groeien, hoe meer ruimte hoe groter de plant zal worden. 

Korrels

simple thoughts planten verzorgen de basics op een rijtjeOnderin de pot gaan wat hydrokorrels. Dit zijn bruine korrels van gebakken klei. Door deze onderin de pot te doen zorg je dat de plant goed gebruik kan maken van het water. De korrels nemen namelijk wat vocht op waardoor de plant zo lang mogelijk kan genieten zonder te verzuipen. Een laagje is voldoende, niet te veel.

Potgrond

Op de korrels komt een laag potgrond. Voor een heleboel planten is normale potgrond prima, er zijn een paar uitzonderingen. Meestal wordt het erbij gezegd door de bloemist of het staat op het kaartje van de plant. Strooi een laag potgrond op de korrels en zet je plant erin, er moet nog ongeveer 1 tot 2 centimeter ruimte overblijven tot de rand. O de plant extra thuis te laten voelen in zijn nieuwe omgeving mag hij, of zij, een scheutje water.. 

Bovenlaag afdekken

Dit is optioneel, maar je kunt de potgrond afdekken. Dit kan met de hydrokorrels, mos, grind, schors, kokos of iets anders leuks. Je zorgt dan dat de bovenlaag minder snel uitdroogt.

 

Water

YES! Dit wist ik al! Planten hebben water nodig, maar ik blijf dit wel heel moeilijk vinden. Want hoeveel water heeft die plant dan nodig? Bij te weinig droogt de plant uit en bij te veel water verzuip hij en gaat rotten. Om even heel dramatisch te doen: water schijnt zelfs doodsoorzaak nummer 1 te zijn! Ik maak het gelijk even extra moeilijk, want de hoeveelheid water heeft ook te maken met: grote van de plant, grote van de pot, soort grond, plaats, seizoen, temperatuur en het allerbelangrijkste de plantsoort.

Dus eigenlijk is hier niet een duidelijk antwoord op geven. Het gaat meer op gevoel. De ene plant is blij met een drupje water en een droge grond, de andere heeft liever wat vochtigere voetjes. In de winter heeft een plant altijd minder water nodig, maar als je dol bent op een kachel en 28 graden binnenshuis heeft de plant weer wat meer nodig. Door met je vinger in de aarde te prikken kun je voelen of de aarde droog, licht vochtig of nat is. Dit kun je dus regelmatig checken, maar eerlijk gezegd klinkt dat voor mij alweer veel te ingewikkeld.

simple thoughts woonplant december hyacint verzorgingJe kunt natuurlijk voor je plant even opzoeken of het een zuipert is of niet. Ik ga het liefste voor simpele planten die tevreden zijn met af en toe een scheutje water en het niet erg vinden als ze een weekje overgeslagen worden. Klik hier voor het woonplantenoverzicht, waar ik bij elke plant wel wat meer kan vertellen over het drinkgedrag..  😉

 

Voeding

Alleen met water zijn planten niet tevreden. Normaal, in de natuur, halen planten hun voeding uit de bodem. Helaas zit er in potgrond niet voldoende voeding voor altijd. Meestal wel voor een paar maanden, dit staat gelukkig op de zak! Voeding ken je misschien als Pokon, deze is in verschillende varianten en vormen te krijgen. Op zich is een variant voor algemene kamerplanten prima geschikt. Als je je uit wil leven kun je een hele collectie Pokon aanschaffen, bijvoorbeeld speciaal voor groene bladeren of voor bloeiende planten.

Waar moet je op letten bij het eten geven?

  • Geef voeding pas 2 maanden na het verpotten.
  • Geen eten in de winter. De plant is dan in rust (haha winterslaap).
  • Van maart tot oktober heeft de plant wel honger.
  • Staat een plant ver van het raam? Dan minder voeding.
  • Geef niet te veel! Op de verpakking staat precies hoeveel je moet geven.

 

Snoeien

Potverdorie zeg, zo’n plant wil wat aandacht. Is snoeien verplicht? Nee! Is het goed voor de plant? Tuurlijk, je haren zijn ook altijd mooi als je bij de kapper vandaan komt.. Aangezien het niet hoeft, kies ik voor de simpele variant en verwijder ik alleen dode bladeren. Als je plant echt een reus aan het worden is kun je wel wat snoeien, dit heet dan verjonging. 

Verpotten

simple thoughts woonplant oktober begonia bladbegonia rexPlanten vinden het heerlijk om 1 keer per jaar een verse pot te krijgen. Zie het als de grote lente schoonmaak in huis. Je kunt ervoor kiezen om de plant een hele nieuwe pot te geven of de oude leeg te maken en te vullen met verse korrels en potgrond. Een beetje water en je plant is weer happy 🙂

 

Fieuw, weer wat geleerd! Verzorg jij je planten al zo netjes? Super als je dat doet. Nog niet zo goed bezig? Hopelijk heb je een boel aan dit artikel 🙂

 

Liefs, Anne

Join the discussion

  1. Pingback: Simpele planten - de Lepelplant - Simple Thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge